Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Svědkyně střelby před školou v Brně: Byla to poprava! Nad krvácejícím tátou plakal syn

Autor: ljš - 
23. března 2018
22:35

Nutná obrana, nebo brutální vražda?! Informace o střelbě před brněnskou školou se různí. Jisté je, že zbraň na místo přinesl naštvaný rodič, kterého s ní pak postřelil trenér plavání. Očitá svědkyně nyní popsala, co přesně se na místě činu odehrálo. 

Výstřely se na náměstí Svornosti ozvaly v úterý před půl šestou večer. Podle dostupných informací tam došlo ke konfliktu mezi trenérem plavání a jedním z rodičů, se kterým byly podle svědků problémy už v minulosti.

Muž zřejmě přivedl svého syna na kroužek a dožadoval se vstupu do budovy, což ale z hygienických a bezpečnostních důvodů není povoleno. Trenér se s ním dostal do potyčky, která skončila střelbou a zraněním právě naštvaného otce. 

Původně se zdálo, že mohlo jít o obranu, to však vyvrací žena, jejíž svědectví přinesla televize Prima. "Bylo to tak, že ten trenér vlastně u těch laviček brutálně zmlátil toho pána, co měl tu zbraň v ruce. Zmlátil ho tak, že vlastně ležel na zemi a z té ruky mu ta zbraň vypadla. No, a když ten muž ležel na zemi bezvládně, tak ten trenér tu zbraň vzal a z bezprostřední blízkosti vystřelil. Poprvé se trefil do betonu - to jsem viděla, jak odlítl kus toho betonu, tak jsem si řekla dobrý, to ho netrefil, a tu druhou, já nevím no, trefil ho prostě, to vím. Sbalil se a odešel pryč," uvedla.

Muž prý zůstal ležet bez pomoci, tak mu zavolala sanitku. "On řval: Pomoc, pomoc! A tam všichni byli rozuteklí a všichni se báli. Já jsem se teda bála taky, ale šla jsem mu pomoct, protože měl přeraženej nos, ten měl úplně vedle, tekla mu krev, domlácenej obličej," uvedla žena s tím, že v první chvíli netušila, že má muž střelné poranění, a věřila, že ho kulka nezasáhla.

Před školu pak vyběhl vyděšený syn zraněného a vzápětí přijela zásahovka. "Uklidňovala jsem toho syna a druhý pán mu držel ten průstřel. Snažila jsem se toho kluka uklidnit. Brečel a byl úplně hotovej z toho. Pak přišli ti těžkooděnci," uvedla.

Šokující však je, že její svědectví policie ještě nezaznamenala. "Oni si od nás ode všech vzali telefonní čísla, adresy, občanky, ale dodneška mi nikdo nevolal," řekla.

Obvinění už ale padlo. "Vyšetřovatelka včera (ve středu) zahájila trestní stíhání zadrženého pro zvlášť závažný zločin vražda ve stádiu pokusu. I přes dostatek důkazů pro obvinění žádáme svědky, kteří s námi ještě o události nemluvili, ať se obrátí na linku 158," uvedl policejní mluvčí Pavel Šváb. Postřelený otec je zatím stále v kritickém stavu v nemocnici. 

Zdeněk Kopečný ( 28. dubna 2018 17:57 )

Tohle rozhodne jen soud. My tady můžeme psát, co chceme. Nebyli jsme u toho. Podle mě, když někdo ležel těžce zbitý na zemi, tak druhého neohrožoval na životě. Cílem nutné obrany je útok odvrátit a ukončit. O nutnou obranu nejde, jestliže útok už skončil a jednání by tak mělo charakter odplaty. Útok musí být skutečný, a nesmíme ho vyprovokovat sami. Ten, který přišel se zbraní, asi nebyl duševně v pořádku. Normální člověk se takto nechová. Za útok lze považovat jen úmyslné protiprávní jednání. Útoky dětí, choromyslných osob; zde obrana proti nim je chápána jako jednání v krajní nouzi. Střelec vůbec neměl zbraň brát do ruky. Mohl ji třeba odkopnout. Po střelbě prý ihned z místa odešel. Dnes se dává do psychické pohody (?). Samozřejmě tam, kde je incident s palnou zbraní, musí být okamžitě přivolána Policie ČR.

222monicka ( 24. března 2018 19:00 )

 Tak uz je to skoro 24 hodin co tato reportáž na Primě byla.... asi 10x jsem se musela uklidnit, protože paní co toto vypustila z úst me vcera úplně šokovala a to proto ze jsem s ni hodinu po te nešťastné události mluvila kdyz jsem ji oznamovala že jeji dítě ktere u nas ve skole měla na hodině plavání predam bocnim vchodem a ona mi tuto událost ličila "trošku" jinak .... a co k smrti nesnáším když nekdo věci přibarvuje. Takže paní zdravím a doufam že se chytne za nos.... !

Limone ( 24. března 2018 14:25 )

 Střelec nebyl v ohrožení života a zbraň použil naprosto zbytečně !!! Zvlášť závažný trestný čin, jako je pokus vraždy se trestá výhradně nepodmíněným trestem odnětí svobody s minimální sazbou 10-ti let a proto zbývá pouze trenérovi popřát krásné posezení !!!

mirkli ( 24. března 2018 13:30 )

Podle sebe soudím tebe, co!

mirkli ( 24. března 2018 10:54 )

Co když vám sdělím že jedn byl z Prahy a druhej z Budějovic .

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání