Středa 8. května 2024
Dnes je Den vítězství, zítra Ctibor
Oblačno 16°C

Fotografie čápa na sněhu děsí internet: Je to normální, uklidňují ochránci

Autor: ljš - 
9. prosince 2017
06:30

Že čápi na zimu odlétají do teplých krajin? Ne vždycky! Podle ochránců zvířat se množí zprávy o těchto ptácích, kteří neodletěli, zůstávají u nás a hnízdí klidně ve sněhu.

Na řadu vyděšených zpráv o čápech se rozhodli reagovat pracovníci Záchranné stanice a Domu přírody Poodří v Bartošovicích. "Čáp, který neodletěl na jih, mohl mít nějaký +- lehký zdravotní problém, pro který by náročné putování nezvládl, a proto zůstal doma. Tento problém mohl pominout, ale s ohledem na to, že čáp je už „vyladěn“ na to, že je na zimovišti, nepokusí se odletět," vysvětlují chování ptáků.

Podle nich je důležité, jestli si čáp dokáže obstarat dostatek potravy, například na nezamrzlé vodě s dostatkem ryb nebo na poli, kde jsou hraboši. "Každoročně se najde několik čápů, kteří neodletí a často jsou schopni úspěšně přezimovat i bez lidské pomoci," uvádějí odborníci.

Při dostatku potravy totiž nejsou nízké teploty samy o sobě život ohrožující. "Čáp snese teploty i pod -15°C. Dokud létá a nocuje na vyvýšených místech, nemá smysl s ním nic dělat. Stačí ho sledovat. Zůstane-li na zemi i přes noc, nebo pokud neodletí ani při přiblížení na 5 metrů nebo méně, uvítáme vaši zprávu," vysvětlují záchranáři, kdy je dobré volat pomoc.

Varují také před snahami přikrmovat čápi ovocem. To je ale špatně. "Čáp je lovec drobných živočichů a jeho potravou jsou v přírodě ryby, obojživelníci, drobní savci, žížaly a velký hmyz. V zajetí si vezme i porcované větší ryby a kousky masa," radí odborníci.

VIDEO V Mongolsku zabíjí mráz: Pastevci už přišli o 40 tisíc kusů dobytka

 

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání