Obvykle tito čápi hnízdí několik desítek kilometrů od místa narození, podotkl k překvapivé zprávě František Pojer z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR. Na podzim 2010 byl tento čáp zpozorovaný v Izraeli na tzv. jihovýchodní tahové cestě do Afriky. Tento směr potvrdily i další zprávy z Rumunska na jaře 2015.

Jeho letošní pozorování může podle znalce naznačit, že si zvolil jako hnízdiště právě východní Evropu. To je ovšem pro tuzemského čápa velmi neobvyklé.

Neobvyklá změna směru tahu

„Čápi se usazují relativně blízko svého rodiště, jen malá část hnízdí dál. Rozšiřují se západním směrem, ti naši například v Německu, Lucembursku či dokonce ve Francii. Tento čáp v Černobylu šel vlastně i proti směru jejich šíření, protože z východu oni přišli," konstatoval Pojer.

Českého čápa s černým plastovým kroužkem na noze zpozorovali při posedu na pilířích v okolí bývalé jaderné elektrárny. Podle Pojera se čáp z Moravy mohl na své tažné cestě nechat ovlivnit jiným ptákem z Ukrajiny a doputovat až tam.

Česká republika leží podle dosavadních poznatků na tahovém rozhraní českých čápů. Ti létají zimovat do Afriky dvěma hlavními směry - jihozápadním přes Gibraltar a jihovýchodním přes Balkán a Izrael. Letošní léto je podle Pojera pozoruhodné také poměrně časným odletem mláďat, která opustila hnízdo většinou během července. Počet čápů černých v Česku odhadují znalci na 300 až 400 hnízdních párů.

Video: Pohled do hnízda na čapí mláďata v jihočeském Makově.

Video
Video se připravuje ...

Tohle čapí hnízdo trable nemá: 4 první letošní mláďata jsou zdravá! záchranná stanice Makov