Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Zpěv ptáků a žádná vajíčka k snídani: Speciální vycházky do přírody začaly

Autor: Zuzana Zelenková - 
8. května 2017
18:25

O víkendu začala jarní akce „Vítání ptačího zpěvu“. Na přibližně 150 místech po celé republice mají zájemci možnost poznat ptáky ze svého okolí. Každý si tak může najít svoji procházku, na které pozná místní ptactvo. 

Největší koordinovaná akce svého druhu začíná vždy první květnovou neděli a trvá až do června. Navazuje na tradici, kterou ornitologové založili v roce 1983 v britském Birminghamu. „Myšlenka je pořád stejná od roku 1983. Ornitologové v Birminghamu založili tradici, kdy ještě před rozedněním se jde ven a čeká, až ptáci začnou zpívat,“ řekl Zdeněk Vermouzek, ředitel České společnosti ornitologické (ČSO).

„V Británii ten den například nejedí ke snídani vajíčka, což je v Británii mnohem běžnější než u nás. A i tím si připomenou návrat jara. Tento model jarních procházek se rozšířil v podstatě do celé Evropy,“ dodal Vermouzek.

Podle ornitologů v Česku Vítání jara nachází čím dál větší oblibu a odezvu. ČSO ho pořádá víc než dvacet let, a to od roku 1992. Po celé republice mohou zájemci a milovníci přírody navštívit přibližně 150 různých vycházek do přírody. 

Vyrazit se dá doslova kamkoli. „V zásadě můžou návštěvníci jít na kteroukoli z našich vycházek. Respektive na tu, kterou mají nejblíž. Protože je to právě o tom, aby se seznámili s ptáky ve svém okolí. Ti jsou teď na jaře aktivní, zpívají, jsou doslova všude,“ uvedl Varmouzek.

Taková jarní vycházka má ještě další přidanou hodnotu. Nejen že se člověk podívá do přírody. Ptačí zpěv má blahodárný vliv i na naši duši. „Ptačí zpěv má negativní vliv na některé lidi, kteří nám volají do kanceláře a říkají, ať si přijdeme něco udělat s tím ptákem, kterého mají za oknem, protože nemůžou ráno spát. Jinak má ptačí zpěv jednoznačně pozitivní vliv na člověka, existují na to studie. Lidé se cítí dobře tam, kde je ptáků víc, tam kde zpívají. Zkrátka jsou součástí našeho života a mělo by to tak i zůstat,“ dodal Varmouzek.

To ale není jediná věc, kterou se v současnosti ČSO zabývá. Za první čtyři měsíce letošního roku totiž rapidně přibylo otrav dravců, ornitologové jich odhalili 18. „Takové množství otrav nepamatuji od roku 2000, kdy jsme začali ptačí kriminalitu sledovat,“ řekl Vermouzek. Právě on stál před 17 lety u zrodu programu Volná křídla a webu www.karfoburan.cz, díky kterým mají ornitologové přehled o zastřelených, otrávených a jinak nelegálně usmrcených ptácích.

O všech se ale nikdy nedozví. Jde jen o malý zlomek toho, co se v přírodě stane. Kladení otrav je nelegální. Vedle toho vzniká v ČSO i speciální „psí jednotka“, díky které by pátrání po travičích mělo být jednodušší.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi