Pokud se zraníte na neuklizené komunikaci, za vzniklou škodu odpovídá její majitel, neboť on odpovídá za její úklid. Ale pozor! Ne každý pád či uklouznutí na chodníku automatiky znamená vznik odpovědnosti za škodu.

Ne vždy tedy můžete vymáhat odškodné. Pouze právní předpisy určují odpovědnost za škodu. Podle zákona odpovídá vlastník místní komunikace za škody, jejichž příčinou byla závada ve schůdnosti komunikace. Musí se ale prokázat, že majitel mohl závadu odstranit. Majitel totiž odpovídá za stav nemovitosti.

Co dělat, když se zraníte?

  • Nejlepší je vyfotit si místo, kde se vám nehoda přihodila. Pak si určitě poznamenejte datum, čas a přesnou adresu.
  • Co nejdříve informujte majitele komunikace, kterým bývá zpravidla město nebo obec. Pokud vás zraní padající sníh ze střechy, uvědomte majitele nemovitosti. Nejlépe o svém neštěstí dejte vědět písemně a uveďte co nejvíce detailů o tom, co se přesně stalo. Pokud máte lékařské zprávy, informace od záchranářů, fotodokumentaci, svědecké výpovědi, protokol městské policie a jiné, přiložte k dopisu jejich kopie.
  • Pokud máte úrazové pojištění, informujte také vlastní pojišťovnu a poskytněte jí maximum informací.

Jaké jsou povinnosti majitele komunikace?

V případě, že je majitel komunikace pojištěn, musí uvědomit svou pojišťovnu. Nehodu pak nahlásí jako svou pojistnou událost. Obě strany tedy majitel komunikace i poškozený (zraněný chodec) budou nuceni u pojišťovny doložit všechny podklady k prokázání oprávněnosti a výše nároku.

Nároky na náhradu se u poškozeného dají prokázat prostřednictví lékařských zpráv a dokladů o výdajích, vzniklých v souvislosti s úrazem. Pojistné plnění pak vyplácí pojišťovna přímo poškozenému.

Pokud pojišťovna rozhodně, že vlastník nemovitosti či komunikace nezanedbal své povinnosti, a tudíž nebyl schopen úrazu zabránit, žádná náhrada nebude poškozenému vyplacena.

3 tipy na odklízení sněhu

  • Sníh se nejlépe odklízí, dokud je čerstvý, protože je daleko lehčí než starý sníh.
  • Pokud však už máte na chodníku vrstvu staršího sněhu, odklízejte ho raději odpoledne, kdy trochu povolí.
  • Pokud se vám na chodníku utvoří námraza, pomůže vám škrabka. Tou se dá udusaný či namrzlý sníh snadno odstranit. Chodník pak stačí už jen dočistit běžnými nástroji. Chodník můžete posypat například popelem nebo pískem. Tento posyp je daleko šetrnější než agresivní sůl.

Fotogalerie
5 fotografií