Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Třída plná teroristů! Fotka prvňáčků z Teplic rozzuřila sociální sítě, komentáře řeší policie

Autor: dce - 
8. listopadu 2017
11:14

Absolutně neuvěřitelný případ řeší policie v Teplicích. Rasistické komentáře, které rozpoutala nevinná fotografie prvňáčků z místní základní školy, šokovaly internet. Diskutující se dokonce neštítili malým dětem přát smrt.

Fotografii zveřejnil Teplický Deník v rámci seriálu Moje první školní tablo. Prvňáčci ze ZŠ Plynárenská se ale místo přání úspěchů ve škole dočkali jen nadávek, vyhrůžek a dokonce i přání smrti!

Fotku, které by si asi běžně moc lidí nevšimlo, totiž sdílela nacionalistická stránka Neklan na Facebooku. Komentáře pod ní byly téměř výhradně nenávistné. „Rovnou (symbol pistole)“, „třída plná teroristů“, "ZŠ Plynárenská. Řešení se přímo nabízí.“ nebo „Tam by sednul granát jak prdel na prkýnko!“ stálo podle serveru HateFree.cz v příspěvcích. Stránka na Facebooku už nyní neexistuje.

Komentující pohoršil fakt, že třída prvňáčků je složena především z dětí romského či arabského původu. Oni sami mezi sebou podle rodičů ale rozdíly nevidí.

„Děti chodí do školy rády a těší se na své kamarády. A proto jsem byl překvapen tím, co koluje na internetu, protože ve skutečnosti žádný problém není, spíše je to problém některých lidí ve virtuálním světě, kteří nechápou, že se ve třídě sešly děti odlišných barev či národností,“ uvedl k situaci Mohamed Ghaleb, primář oddělení následné péče v teplické nemocnici a zároveň člen školské rady. Sám má na této škole tři děti.

„Je smutné, kam až nenávist a strach může lidi dohnat. Je smutné, že obětí nenávisti a strachu jsou právě ti nejslabší z nás – děti. Myslím, že bychom se měli učit od těchto dětí, které překonaly své odlišnosti a dokázaly, že se i přes ně mohou spolu bavit, navázat přátelství a najít společnou cestu a řeč," dodal.

„My se tím případem na základě podnětu z médií zabýváme a celou záležitost prověřujeme,“ řekl serveru iRozhlas.cz mluvčí krajského ředitelství policie Ústeckého kraje Daniel Vítek.

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání