Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

„Proklínám vás, jste nositeli zla.“ Teplická muslimka napsala dopis ISIS

Autor: Mii - 
22. prosince 2016
17:45

Eman Ghalebová je mladá studentka teplického gymnázia. Je to ale také muslimská aktivistka, která se snaží ukázat, že ne všichni muslimové jsou vraždící monstra. V Teplicích se jí podařilo uklidnit výrazné protiarabské vášně a vzepřít se navrhovanému vyloučení ze školy kvůli nošení hidžábu. Nyní se rozhodla sepsat otevřený dopis Islámskému státu, jehož hlavním poselstvím je jedno – Islámský stát nereprezentuje běžné muslimy.

Eman Ghalebová dopis zveřejnila na svém facebookovém profilu. Je adresovaný přímo Islámskému státu, i když sama uznává, že se tam pravděpodobně nikdy nedostane. Už jen proto, že je psaný v českém jazyce.

Studentka v dopise Islámský stát popisuje jako vrahy, kterým nezáleží na ničem. Útočníci podle ní nejsou lidé, protože v sobě nenesou ani špetku lidskosti. Poukazuje také na fakt, že Islámský stát svoji snahu popisuje jako válku muslimů proti nevěřícím, ale přitom denně zabíjí zejména muslimy.

„Neustále se oháníte náboženstvím a tím, jací jste správní muslimové. Neustále nás muslimy, kteří odsuzují vaše myšlenky, považujete za odpadlíky, zabíjíte nás nejhoršími metodami, ale hlavně že neustále hlásáte ‚vítězství islámu‘. Jaké si to vítězství představujete, když se dokážete odpálit v mešitách mezi stovkami modlících se muslimů?“ táže se Ghalebová v dopise.

Vraždění, které ubližuje nejvíce muslimům

Studentka dále poukazuje na fakt, že muslimům se vraždění v jejich jménu nelíbí a rozhodně všichni nesdílejí názor, že lidé, kteří islámu nevěří, jsou špatní a mají umřít. „My muslimové jsme byli donuceni si zvyknout na vaše vraždění, ale nedokážeme vydržet zabíjení a strašení nevinných lidí naším jménem, jménem našeho náboženství a jménem naší knihy,“ vysvětluje aktivistka v dopise.

I přesto všechno má ale Ghalebová naději. Podle ní brzy přijde den, kdy lidé překonají strach, který Islámský stát vyvolává, a nadobro teroristickou organizaci porazí. „Věřte, že přijde den, který mimochodem není daleko, kdy se všechny strany vyznávající dobro, lidskost a hodnoty spojí právě proti vám – proti nenávisti, proti zlu,“ ukončuje studentka svůj dopis.

Dopis přichází jen pár hodin poté, co v německé metropoli Berlíně došlo k teroristickému útoku na vánočních trzích. Kamion s neznámým útočníkem vjel do davu lidí a usmrtil 12 lidí. Pachatelem je podle policie Tunisan Anis Amri, který měl být v kontaktu právě s Islámským státem.

Situace v Teplicích 

Eman Ghalebová se v médiích objevila už dříve. Ředitel teplického gymnázia ji v dubnu odmítl vyloučit ze školy, ačkoli ho o to žádalo několik desítek lidí. Vadilo jim, že Eman nosí hidžáb. Sama studentka na to odvětila, že šátek není náboženský symbol, ale součást její identity a tak se jej vzdát nehodlá.

Ghalebová se také zúčastnila aktivit, které pomohly zlepšit muslimskou situaci v Teplicích. Lázeňské hosty z muslimských zemí, kteří do Teplic v hojném počtu cestují, učila evropské zvyky a tradice.