Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

„V Česku je protimuslimská hysterie,“ míní odborník. A „konvičkáři“ se hodí ISIS

Autor: Tomáš Polák - 
14. dubna 2016
19:50

Islámští radikálové a radikální islamofobové se vzájemně potřebují. Ve Studiu Blesk to uvedl arabista Bronislav Ostřanský. Podle něj nesnášenlivá hnutí proti islámu zapadají do plánu islámských radikálů, kteří budou díky tomu vnímáni jako spojenci i pro takové muslimy, kteří krvavé útoky islamistů nyní odsuzují. Protimuslimská „hysterie“ podle něj už v Česku je. 

„Islámský stát se snaží společnost polarizovat. Oni by byli velice rádi, kdyby naprostá většina muslimů, která je považuje za nějaký maligní vřed, jak často zaznívá, byli zahnáni do situace, kdy je začnou vnímat jako své zastánce,“ myslí si Ostřanský. Podle něj naprostá většina muslimů odmítá zvěrstva tzv. Islámského státu. Kvůli jejich útokům, ale zapříčiní strach a z něj plynoucí nenávist vůči všem muslimům bez výjimky.

„To znamená, že oni se potom budou radikalizovat. Když to vezmeme do důsledku, tak ‚konvičkáři‘, ‚bartošovci‘, ‚okamurovci‘ a podobně v podstatě svými aktivitami velmi dobře zapadají do plánu tzv. Islámského státu (ISIS), jak ukázat těm umírněným muslimům, že Západ je pro ně nepřítel,“ upozornil odborník.

Americké ministerstvo zahraničí ve středu vydalo dokument, podle kterého se v Česku rapidně zvětšily protimuslimské nálady. Spojené státy kritizují Českou republiku také za veřejné projevy některých politiků, které prý podněcují společnost k negativnímu vnímání menšin a migrantů.

S tím souhlasí i Ostřanský, podle kterého je v Česku momentálně protimuslimská hysterie. „Ten termín je v podstatě přiléhavý, myslím si, že to nejsou silná slova, jak tak sleduji zprávy a internet, tak opravdu to má velice hysterické projevy,“ řekl.

Strach z muslimů podle odborníka pramení hlavně z neznalosti, muslimů je totiž v Česku méně než 0,1 % populace. „Takže většina lidí si svoji představu o lidech poskládá z toho, co vidí v televizi, co si přečte na internetu a nemohou to žádným způsobem konfrontovat s realitou,“ řekl. Podle odborníka je představa muslima pro Čechy dost abstraktní. „Muslimové pro ně představují hrozbu o to temnější, že si za ni můžeme dosadit cokoliv,“ dodal.

Jak odborník vysvětluje džihád? Je islám na stejné úrovni jako bylo křesťanství před 700 lety? Podívejte se na celý rozhovor s arabistou Bronislavem Ostřanským:

Video Českem vládne protimuslimská hysterie. Ta může radikalizovat, říká odborník. - Blesk TV
Video se připravuje ...

lesnismes ( 1. května 2016 19:39 )

Z Cechie se stava pro normalni lidi neobyvatelna zla zona.

krabat ( 17. dubna 2016 13:47 )

ostransky? to je ten 'odbornik', co si ani neprecetl koran. jinak cele jeho predstaveni je jedna velka demagogie. je to jako rict, ze nacisti a bojovnici proti nacismu je jeden a ten samy plevel...

hejhej ( 15. dubna 2016 17:07 )

1pepan: Korán je násilí.

dzery ( 15. dubna 2016 11:24 )

Neblijou magore.

1pepan ( 15. dubna 2016 10:30 )

Podívejte se na ty Iráčany, další taková sebranka. Krmili nás tady fotkami vyhublých dětí, kteří jedí trávu a kde jsou? Proč sem Generace 21 tahala obézní "křesťanské chudáky"? Všechno je to cenzura a podvod neziskovek a naší vlády.

Zobrazit celou diskusi