Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Školní rok začal: 5 rad, abyste ho přežili ve zdraví vy i děti

/
  • Dětem začala škola, připravit se na to musíte i vy.
    5. září 2017 ● 08:28

    Je to tady! Školní rok začal a to nejen pro děti, ale i pro jejich rodiče. Je potřeba opět natavit nějaký režim, aby to všichni přežili. Přináším pár tip, co byste měli určitě udělat.

  • 1.

    Spánek a zase spánek

    Přes prázdniny se nějaká ta hodina ponocování neřešila, ale nyní je velmi důležité, aby si dítě před vyučováním řádně odpočinulo. Školák na prvním stupni by nemělo chodit spát později než ve 21 hodin. Bude akorát tak odpočaté na ranní vstávání kolem sedmé. Výzkumy jasně prokazují, že dostatečně vyspané dítě je mnohem vnímavější a více se toho naučí.

    dítě usnulo
    Autor: Shutterstock.com

  • 2.

    Dostatečná příprava

    Nenechte vše na ráno! Svačinu do krabičky nachystejte večer, ráno můžete přihodit třeba jen nakrájené jablíčko či papriku, aby přes noc zbytečně neoschly. Ráno také není čas na vymýšlení, co na sebe. Dítěti připravte kupičku oblečení už večer. Mátoha, co vstane z postele, nebude schopna se rozhodnout, co je ze šatníku to pravé. Samozřejmostí je připravená kompletní taška včetně tělocviku či výtvarné výchovy. Vracet se od zastávky zpět pro zapomenuté cvičky nechce opravdu nikdo…

    ...
    Autor: Shutterstock

  • 3.

    Dítě nestresujte

    Pokud máte doma prvňáčka, nestresujte ho. Musíte vyzdvihnout pozitiva, která škola má: kamarádi, dozví se spoustu nových věcí, bude chodit na kroužky, sportovat… Rozhodně nevyhrožujte, že je nutné, aby mělo dítě samé jedničky od první třídy a jestli to tak nebude, tak mu zakážete televizi, hračky a bude sedět u učení celé odpoledne… Připravit potomka na to, že ale už není jen hraní a bude muset plnit i povinnosti, je však potřeba. Vždycky mu ale zdůrazněte, že se není čeho obávat, že mu pomůžete.

    Mnohé děti jsou chytré, jen neví, jak si učení »nacpat« do hlavy.
    Autor: profimedia.cz

  • 4.

    Nepřetěžujte je kroužky

    Škola a povinnosti s ní spojené vyplňují dítěti valnou většinu času. Přesto je potřeba mu najít i odreagování – ideálně kroužky, které by ho bavily. Ale pozor! Nenuťte ho do velkého množství aktivit. Ne z každého může být Jágr nebo Plíšková. Uvědomte si, že pro mnohé děti není jednoduché zvládat bezvadně školu a podávat perfektní výkon i v oddíle. Psychologové doporučují maximálně dva kroužky. Ideálně zkombinované – jeden sportovní a druhý třeba hudební, výtvarný… Děti by totiž měly mít i čas se jen tak nudit.

    ...
    Autor: Shutterstock

  • 5.

    Připravit se musíte i vy

    Škola je začátek kolotoče i pro rodiče. Sedněte si s partnerem a promluvte si, jak zorganizovat čas, abyste všichni vše zvládali co nejlépe. Aby dítě někde po kroužku nestepovalo na ulici a nečekalo, až pro něj někdo přijede a vy se zas pro změnu nehnali s »vyplazeným jazykem« každý den z práce. Přemýšlejte i nad tím, kam dítě na volnočasové aktivity zapsat. Ideální je blízko školy či bydliště. Nemá smysl ho vozit přes půl města.

    Přílišná starostlivost rodičů
    Autor: Shutterstock.com

Dnešní horoskopy