Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Policie objasnila vraždu elitního právníka Ernesta Valka: Jednou střelou ho zabil obyčejný lupič

Autor: ČTK, dce - 
10. října 2017
17:05

Slovenská policie podle listu Denník N po téměř sedmi letech odhalila vraha elitního právníka a někdejšího šéfa československého ústavního soudu Ernesta Valka, který byl zastřelen ve své vile. Motivem vraždy byla údajně loupež, napsal list s odvoláním na vyjádření dvou zdrojů z justice.

Podezřelého s iniciálami J. R. usvědčili jeho komplicové, kteří se rozhodli vypovídat proti vrahovi a kteří jsou souzeni za jinou trestnou činnost.

O loupeži coby možném motivu Valkovy vraždy hovořili představitelé slovenské policie už dříve. V roce 2012 bývalý policejní prezident Jaroslav Spišiak potvrdil, že se ve spojitosti s Valkovou vraždou podařilo objasnit sérii loupežných přepadení, která byla identická s tím jeho. Zda byl už tehdy vrah mezi zatčenými, odmítal potvrdit. V roce 2013 ale tvrdil, že k obvinění pachatele chybí jeden nebo dva důkazy, které by obstály u soudu. 

Slovenská média v minulosti spekulovala, že Valko v listopadu 2010 po příchodu domů překvapil zloděje a ten ho jediným výstřelem zavraždil. Před smrtí se ale Valko svému vrahovi bránil a podle všeho jeho smrt nebyla plánovaná.

Slovenští kriminalisté ovšem v minulosti také prověřovali, zda Valkova násilná smrt nesouvisí s jeho prací. Elitní právník pracoval například na případu kontroverzních směnek, které od polostátní plynárenské společnosti SPP požadovaly proplatit různé firmy a které podnik i vláda považují za neplatné.

Jardah775 ( 10. října 2017 17:42 )

A ještě tu O Smolíčkovi a můžeme jít všichni spokojeně spát!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání