Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Soud se zastal českého rabína: Syna nemusí vydat matce

Autor: ČTK ljš, val - 
25. května 2017
11:12

Ústavní soud se vložil do sporu pražské židovské rodiny. Rabín Jair J. si zatím může nechat v péči sedmiletého syna. Zrušil totiž rozsudky nižších soudů, které přiřkly dítě matce. Tu rabín obviňuje, že žije v sektě ve Francii. Několik zrojů Blesku z pražské židovské komunity ale jeho slova zpochybňují. Případ se bude projednávat znovu.

Jair asi čtyři roky do roku 2015 pobýval pracovně i s rodinou ve Francii, poté ale získal místo v Česku, kam i se synem odjel s příslibem, že ho vrátí. To se ale nestalo a matka ho chce vydat zpět. Podle stěžovatele ale žena propadla vlivu ortodoxní sekty a hrozí, že se chlapec ve Francii stane jejím rukojmím. Na její stranu se ovšem v otázce vrácení dítěte přiklonily jak brněnský městský soud, tak následně i krajský soud. Dítě ale zatím zůstává v Česku.

Hned několik důvěryhodných zdrojů Blesk.cz ale pod příslibem anonymity zpochybnilo rabínovu argumentaci o sektě. Vyjádření matky se získat nepodařilo.  

Ústavní soud nicméně označil rabínovu stížnost za důvodnou. „Prvořadým hlediskem je zájem dítěte, s kterým je neodmyslitelně spjato právo dítěte nebýt přemístěno od jednoho rodiče a nebýt zadržováno druhým rodičem,“ uvedl soudce zpravodaj Jiří Zemánek. Muž poukazuje na to, že podle lékařských vyjádření dítě trpí traumatem ve styku s matkou a že jeho situace by se při návratu do Francie ještě zhoršila.

 

„Soudy sice vzaly na vědomí vyjádření, ale možnost nenavrácení posuzovaly velmi úzce. Řekly, že je to možné jedině v případě, kdyby šlo o diagnózu. Ale postačí závažné důsledky, na které poukazuje lékařská zpráva,“ uvedl soudce zpravodaj. Doplnil, že pokud by soudy chtěly a měly být důsledné, měly si opatřit znalecký posudek.

Neprodlené navrácení dítěte neoprávněně odebrané přes hranice upravuje Haagská úmluva. Stejná úmluva ale obsahuje výjimky, které lze v tomto případě podle ÚS uplatnit.

jr2008 ( 29. května 2017 18:59 )

oxygene ,mám takový pocit,že ti právě nedostatek oxygenu poškodil mozek,sice nevím zda bylo co poškodit,asi si neuvědomuješ , že se dopouštíš trestného činu,doufám,že to je jen tvá blbost,jinak ti musí každý závidět tvoji nesmrtelnou hlavu,protože kde nic není , ani smrt nebere

jirka_slomo ( 27. května 2017 22:55 )

Anonymní zdroj z pražské židovské komunity? Já bych raději věřil ústavnímu soudu, který jistě ví, proč rozhodl tímto způsobem. Asi někomu hoří koudel u zadku. Jsem rád, že ústavní soud dal přednost zájmu dítěte a reakce pražské židovské komunity je více než zbytečná. Jde přeci o francouzkou sektu, která nemá nic společného z pražskou židovskou komunitou nebo se pletu?????

jirka_slomo ( 25. května 2017 16:30 )

Ty v tom máš ale pořádnej guláš, že nevidíš rozdíl mezi židem a muslimem. Muslimáci chtějí, aby všichni byli muslimové a židé nikomu svou víru necpou a konvertité jsou ojedinělá výjimka. Vykastrovat by měli tebe, abys nemohl plodit další bezmozky

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání