„Ústavní soud stížnost soudce Zbránka proti rozhodnutí Nejvyššího správního soudu zamítl. Nebyl totiž zjištěn zásah do základních práv stěžovatele. Stížnost není důvodná,“ uvedl soudce Ústavního soudu Vladimír Sládeček.

Soudce Ústavního soudu upozornil, že soudce je vybaven zvýšenými pravomocemi a výsadami, nicméně dobrovolně na sebe bere i jistá omezení. „Soudce je soudcem 24 hodin denně a přísnější požadavky na jeho chování se uplatňují i v jeho běžném občanském životě,“ zdůraznil Sládeček.

Zbránek se vyhlášení usnesení nezúčastnil. Zastupoval ho právník Miroslav Burget. „Musíme respektovat rozhodnutí Ústavního soudu. Nicméně nemusíme sdílet právní názor Ústavního soudu, neboť se domníváme, že soudce Zbránek nenarušil důstojnost soudcovské funkce,“ uvedl Burget.

Soudce Zbránek byl potrestán kárným senátem za to, že ve svých satirických článcích údajně dehonestujícím způsobem vykreslil migranty, pracovníky neziskových organizací a občanské aktivisty za použití vulgarismů, sexuálních a násilných narážek.

Tohle soudce psal

V článku »Zpráva o putování do Němec« uveřejněném na serveru PravýProstor.cz popsal údajnou cestu migranta z Gambie: „Umím říct ‚danke‘, ‚willkommen‘, ‚Ich bin syrischen Ingenieur‘ a ‚Scheiße Ungarn‘. V jiném článku nazvaném »Dopis dezorientovaného běžence« zveřejněném na stejném serveru napsal: Každý pomocník z Afriky, který přijde Evropě na pomoc, obdrží dům, auto a kozatou blondýnu zdarma. Na cestu se se mnou vypravila manželka, starší syn HIV (Hladil Impalu Vidlemi) a mladší TBC (Ten, co Bacil Cvrčka).“

Video
Video se připravuje ...

Ústavní soud dnes rozhodl, že žádný soudce nesmí publikovat byť satirické články, které by mohly jakkoliv znevážit autoritu soudce. Hynek Zdeněk