Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Tchyně judisty Krpálka hrdinkou: Zachraňovala životy na sjezdovce ve Špindlu

Autor: ČTK - 
27. února 2017
18:22

Na sjezdovce v areálu Svatý Petr ve Špindlerově Mlýně v Krkonoších se dnes dopoledne srazili šedesátiletý muž a mladá žena, oba utrpěli otřes mozku a skončili v bezvědomí. Přímo na svahu jim pomáhala Ivana Kaderková, tchyně zlatého olympijského judisty Krpálka a doktorka, která tam lyžovala také. 

Muže s podezřením na poranění hrudníku převezl vrtulník do traumacentra hradecké fakultní nemocnice. Ženu po ošetření převezla sanitka na chirurgickou ambulanci do Vrchlabí.

Lyžaři se srazili ve vysoké rychlosti. „Stav zraněného muže si dokonce vyžádal krátkodobé zahájení neodkladné resuscitace, kterou prováděla lékařka, která náhodou lyžovala na stejné sjezdovce,“ uvedl Novák. Náhodnou lyžařkou byla právě Ivana Kaderková, tchyně zlatého olympionika Krpálka a bývalá partnerka šéfa českého tenisu Iva Kaderky. Ta svým pohotovým zásahem pomohla muže stabilizovat.

Péči zraněným následně poskytli záchranáři horské služby, kteří oba zraněné převezli na dostupnější místo u dojezdu sjezdovek. Když si zraněné přebírali zdravotničtí záchranáři, byly životní funkce obou zraněných již stabilní. „Od závažnějších následků zřejmě oba lyžaře zachránila ochranná přilba,“ uvedl Novák.

bobou ( 28. února 2017 08:10 )

Pro lékaře je dávání první pomoci přímo povinné. Nad tím by jsem se vůbec nepozastavoval. Na druhou stranu měli ti lyžaři velké štěstí, že tam také zrovna lyžovala.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání