Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Senior na běžkách v Krkonoších zkolaboval. Musel pro něj vrtulník

Horští záchranáři v Krkonoších oživovali 84letého běžkaře. (ilustrační foto)
Horští záchranáři v Krkonoších oživovali 84letého běžkaře. (ilustrační foto)  (Autor: Blesk - Jarmila Hluchá)
Autor: ČTK, bud - 
19. února 2017
14:43

Horští záchranáři dnes v Krkonoších oživovali čtyřiaosmdesátiletého běžkaře, kterému se venku udělalo nevolno a po převozu na stanici ve Strážném zkolaboval. Vrtulník jej transportoval do hradecké nemocnice.

Záchranáři k běžkaři dorazili rychle a senior byl ještě při vědomí. Péči a transport k lékaři odmítl. Horská posádka jej nakonec přesvědčila, že ho doveze na stanici ve Strážném, kde během vyšetření muž zkolaboval.

„Zahájili jsme ihned resuscitaci a použili i automatizovaný externí defibrilátor, který doporučil jeden výboj. Po přibližně pěti minutách se nám podařilo obnovit životní funkce,“ uvedl zástupce náčelníka horské služby Pavel Jirsa.

Po chvíli přistál u stanice i přivolaný vrtulník z Hradce Králové. Posádka letecké služby si pacienta převzala ve stabilizovaném stavu a transportovala k dalšímu ošetření do hradecké nemocnice.

„Je to během posledních čtrnácti dnů už druhá úspěšná resuscitace členů horské služby v našem kraji,“ uvedl mluvčí Zdravotnické záchranné služby Královéhradeckého kraje Ivo Novák.

dietr ( 19. února 2017 19:34 )

jestli dobře počítám tak má ještě 7 let čas

Zobrazit celou diskusi