Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Vražda v arboretu putuje opět k soudu: Rodina ubodané Katky chce větší odškodné!

Autor: dce, ČTK - 
16. prosince 2016
15:38

Brutálně ubodal mladičkou Katku O. (†24), její tělo ukryl a s kabátem a kabelkou utekl z místa činu. Radúz Š. (23) od začátku tvrdí, že do arboreta brněnské univerzity ani nešel. Důkazy ale hovořily proti němu - soud ho uznal vinným z vraždy a poslal ho na 18 let do vězení. Rodině zavražděné dívky má zaplatit přes dva miliony odškodného, jenže proti tomuto závěru se rodina odvolala - chce totiž mnohem víc!

Rodina oběti vraždy v arboretu se kvůli odškodnému odvolala, brněnský krajský soud jí v listopadovém rozsudku přiznal 2,1 mil. Kč. Pozůstalí žádali 3,8 mil. Kč. Státní zástupkyně odvolání nepodala.

Krajský soud poslal na konci listopadu za březnovou vraždu studentky v arboretu Mendelovy univerzity v Brně do vězení na 18 let třiadvacetiletého Radúze Šafránka. Muž vinu popírá, tvrdí, že v ten den v arboretu vůbec nebyl. Proti rozsudku z konce listopadu se odvolal už na místě.

Lhůtu pro podání odvolání si po vynesení rozsudku ponechala jak státní zástupkyně, tak i poškozená rodina. Rodiče zavražděné požadovali přes právního zástupce odškodnění pro každého 1,5 milionu korun, bratr dalších 800.000 korun. Soud v rozsudku matce přiznal 800.000 korun, otci 700.000 a bratrovi 600.000 korun.

„Poškození se odvolali, a to do výroku o náhradě škody,“ řekla mluvčí soudu Simona Pešková. Doplnila, že státní zástupkyně odvolání nepodala, lhůta jí uplynula 14. prosince a podle mluvčí není pravděpodobné, že by soud odvolání dosud nezpracoval.

Podle obžaloby Šafránek 8. března zasadil své bývalé přítelkyni 25 bodně řezných ran, čímž ji připravil o život. S čtyřiadvacetiletou ženou se měl muž v arboretu sejít, aby si vyříkali důvody rozchodu. Policie ho zadržela den po činu.

Obžalovaného usvědčují především kamerové záznamy, pachová stopa, kapesník, na kterém je dívčina i Šafránkova krev, a také plastový obal na nůž z místa činu. Na něm i v něm je Šafránkova DNA. Nůž, kterým byla dívka zavražděna, ani její kabelka s osobními věcmi, se nenašly.

Šafránek u hlavního líčení odmítl vypovídat ze zdravotních důvodů, vyjadřoval se jen k jednotlivým důkazům. „Ten čin jsem nespáchal, v arboretu jsem nebyl,“ uvedl už dříve. V přípravném řízení vypovídal, že to odpoledne byl na túře někde po Brně.

Vraždou se po odeslání spisu bude zabývat Vrchní soud v Olomouci.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání