Její dcera se setkala se spolužákem Radúzem Š. (23), obviněným z dívčiny vraždy, poprvé koncem prvního roku svého bakalářského studia, v roce 2012. Zaujal ji prý povídáním o studiu na další vysoké škole, které mělo být přípravou na jeho práci v zahraniční investiční společnosti.

„Působil na dcerku jako komunikativní člověk, který organizoval setkání mladých lidí a lehce s nimi navazoval kontakty,“ pověděla maminka Blesku. Katce se líbilo, že Radúz i hodně posiluje a má velkou sílu. Na druhém setkání jí ale řekl, že toho má hodně a že by se jí nemohl dostatečně věnovat. A tím jejich setkávání ukončil.

Osud míchá kartami

Osud ale drsně zamíchal kartami. Oba se znovu potkali ve škole, po třech letech, loni v červnu. Přesně v den, kdy Katka úspěšně na Mendelově univerzitě zvládla obhajobu bakalářky a složila státnice. „Prý nebylo dobré rozhodnutí nevídat se, tvrdil Radúz a hned ji i zval na schůzku,“ vzpomíná maminka.

Pár týdnů pak Radúz Katce volal a v srpnu 2015 se začali krátce scházet. Vídali se tak jednou týdně až do listopadu. Začátkem prosince ale Katka jejich randění ukončila. Proč?

Selhání tajemného muže

Začátkem listopadu totiž absolvovali oba mladí první společný víkend, ze kterého přijela Katka zklamaná, rozhořčená a nespokojená. Radúz prý naprosto selhal a neuspěl ani jako muž. „Nemluvil vůbec o rodičích, příbuzných a rodině. Prý má pouze bratra, který pro něj udělá cokoliv, ale o vztahových věcech mluvit nechce, protože ho to zdržuje od práce,“ pověděla Katčina maminka.

Katka zjistila, že vlastně ani neví, jak Radúz tráví celé dny a čemu se vlastně věnuje. O sobě mluvil jako o mimořádně úspěšném člověku, dívka ale poznala, že má sice dobré nápady, ale nedokáže je nikdy dotáhnout do konce.

Problém střídá problém

Přidaly se i problémy v Radúzově studiu, musel přejít z denního studia na dálkový obor. V investiční společnosti pak nesložil licenční zkoušky a začaly se množit i problémy při komunikaci s vrstevníky.

„Katka se svěřila, že má sílící pocit, že je jiným člověkem, než myslela. Uzavřený, komplikovaný a hlavně neúspěšný, i když sám sebe prezentuje jako úspěšného muže,“ vzpomíná Katčina maminka.

Dívka zjistila, že Radúz rád mluví, ale nechce nic změnit. I když mu nechtěla ublížit, v prosinci se s ním definitivně rozešla.

Po rozchodu Radúz Katku zavalil facebookovou korespondencí. Když jej odstranila z přátel, následovaly esemesky, číhal na ni ve škole. Před silvestrem telefonoval, stále plakal. Katka se mu snažila vysvětlit, že je konec, že se s ním opravdu nebude scházet, včetně důvodů. Do začátku února byl klid.

Osudný den

V únoru začal Radúz Katku znovu kontaktovat. Prý že stále neví, proč se s ním rozešla. „Katku to hodně trápilo a obtěžovalo, nakonec souhlasila se setkáním,“ vzpomíná na osudový okamžik. Podmínkou schůzky z dívčiny strany bylo, že už se dál nebudou vídat, přestane jí psát a volat. Setkání si domluvili na konec února. Katka se ale omluvila, nemohla přijít. Termín proto přesunuli na 8. března. Byl Mezinárodní den žen.

„Ráno Katka odjížděla do školy. Řekla mi, že má na 15:00 schůzku se svým školitelem diplomové práce a poté schůzku s Radúzem. Měla být jen krátká. Řekla mi, že tam musí jít, protože chce mít jednou pro vždy od něho pokoj. Už se domů nevrátila…,“ zadržuje jen stěží slzy zdrcená matka.

Do poslední chvíle byla šťastná

Katka měla podle maminky bohatý život, obklopený milující rodinou i blízkými. Často cestovala s rodiči, ale i sama. Viděla kus světa. Byla skromná a vážila si obyčejných věcí, dokázala se radovat z maličkostí. „Do posledního dne svého krátkého života byla šťastná a spokojená,“ dokončila zpověď maminka.

Vše o vraždě v brněnském arboretu čtěte ZDE››

Fotogalerie
25 fotografií