Dahlgrena přivezla k soudu ozbrojená eskorta hodinu před začátkem jednání. Na sobě měl flanelovou kostkovanou košili, tvářil se zkroušeně a neustále hleděl do země. Ve vězení na sebe zjevně nedbá. K soudu přijel neoholený, opět s delšími vlasy. Také viditelně přibral. Po schodech k soudní síni sotva šel.

Dlouho tam ale nepobyl. O tom, že zůstane ve vazbě, rozhodl soud bez větších průtahů během půl hodinky. „Snáší vazbu podle možností, nijak dobře mu není. Je rezignovaný,“ řekl Blesku exkluzivně obhájce Richard Špíšek. Zároveň přiznal, že má pokyn, aby po pravomocném nabytí rozsudku začal pracovat na vydání Dahlgrena do USA. „Tam by si rád odpykal zbytek trestu,“ řekl. Podle něj jsou šance, že by se jeho klient dostal na svobodu, minimální a Dahlgren je s tím srozuměn.

Proces zatím brzdil fakt, že nebyl hotov překlad rozsudku do angličtiny. Ten Dahlgren obdržel právě v den vazebního jednání. Advokát zároveň odmítl, že by obhajoba záměrně zdržovala. „Spis je obsáhlý a paní překladatelka měla v srpnu dovolenou,“ vysvětlil. 

Vazba

Obhájce Špíšek Blesku řekl, že jeho klient ve vazbě, kterou vykonává na psychiatrickém oddělení, bere silné léky. Má tam možnost denně hodinových vycházek. Teoreticky by mohl i cvičit. S obhájcem komunikuje v angličtině, česky se neučí, i když tu možnost má. „Preferoval by umístění do detenčního zařízení, a ne do výkonu trestu,“ dodal obhájce. Rodiče za ním z Ameriky létají, jednou za tři měsíce. To jsou také jeho jediné návštěvy.

Soud o Dahlgrenově vazbě naposledy rozhodl 20. července, ve stejný den Američana dosud nepravomocně potrestal. „Soud každé tři měsíce od právní moci rozhodnutí o vazbě je povinen rozhodnout o jejím dalším trvání, či propuštění obviněného,“ vysvětlila důvody jednání o vazbě mluvčí soudu Simona Pešková.

Vyvražděná rodina

Dahlgren podle rozsudku v květnu 2013 usmrtil v Brně-Ivanovicích všechny členy rodiny, u níž dočasně bydlel – otce, matku a jejich dva syny, z nichž jeden byl nezletilý. Hlavní líčení začalo na přelomu května a června, vypovídalo mnoho svědků i odborníků.

Dahlgrena vydaly Spojené státy do Česka jako svého prvního občana, od loňska je v Brně ve vazbě. Když mrtvé v Ivanovicích lidé objevili, byl Dahlgren na cestě do USA. Hned po příletu ho Američané zadrželi.

Vše o případu Kevina Dahlgrena čtěte ZDE››

Fotogalerie
49 fotografií