Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Česká a nizozemská policie rozbily drogový gang: Pozatýkali 58 lidí!

Ilustrační snímek
Ilustrační snímek  (Autor: Policie ČR)
Autor: ČTK - 
28. června 2016
20:15

Česká a nizozemská policie rozbila drogový gang, zadržela 58 lidí podezřelých z rozsáhlé výroby a distribuce drog. Novinářům to dnes řekli zástupci obou policejních sborů. Při razii bylo zajištěno šest laboratoří, 32 kilogramů syntetických drog, 54 kilogramů marihuany, tři kilogramy kokainu, osm pěstíren konopí a více než 7000 litrů chemických látek k výrobě drog.

Policie gang sledovala od roku 2013, česká policie hlavního organizátora prověřovala v souvislosti s byznysem s LSD a extází. Při mezinárodní policejní spolupráci se zjistilo, že je propojen se sítí obchodníků, kteří se zabývali výrobou a prodejem drog v Nizozemsku, Česku, Belgii, Německu a Polsku.

Gang se snažil trestnou činnost zakrýt tím, že hlavní organizátor měl fiktivní firmu se sídlem v Nizozemsku. Firma navenek působila jako půjčovna vybavení na party, obchodovala ale s drogami.

Česko na nelegálním trhu fungovalo hlavně jako významný zdroj marihuany, která pocházela ze tří velkých pěstíren na jihu Čech. Pěstírny byly ukryty na farmách. Podle ředitele Národní protidrogové centrály Jakuba Frydrycha se rostliny marihuany pěstovaly ojedinělým způsobem, pachatelé nepoužívali substrát, ale živný roztok. "Za pomoci najatých kurýrů byla marihuana v řádech deseti a více kilogramů vyvážena nejčastěji do Polska," doplnil Frydrych.

Syntetické drogy se vyráběly v Nizozemsku a Belgii, končily i na českém trhu. Distribuci drog do pěti evropských zemí podle policistů zajišťovali kurýři v autech.

Hlavní organizátor byl Nizozemec, policisté ho na začátku dubna zatkli ve Strakonicích. V Česku měl přítelkyni, kterou pravidelně navštěvoval. Podle Frydrycha při zatýkání nekladl odpor. Ve stejný den zasáhli nizozemští policisté na 124 různých místech.

Hlavní organizátor byl vydán ke stíhání do Nizozemska, kde je ve vazbě. Hrozí mu až 12 let vězení. "Při výslechu využil práva nevypovídat," řekl novinářům Pieter de Bruijn z nizozemské policie. Podle něj muž nepracoval a pobíral sociální podporu. Měl přitom drahá auta, nemovitosti a užíval si luxusní dovolené. "Když jsme udělali finanční šetření jeho osoby, zjistili jsme, že na svoje jméno nemá registrovaný žádný majetek," dodal de Bruijn.

Policie v minulém týdnu informovala také o dalším zásahu proti drogám, které do tuzemska směřovaly z Nizozemska. Týkal se hlavně obchodu s kokainem a extází, která končily v českých a slovenských nočních klubech. V Česku bylo zatčeno pět lidí, kterým hrozí až 18 let vězení.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání