Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Ukrajinku soud vyhostil, ale ona zůstala: Ústavní soud se jí zastal, justice chybovala

Ukrajinku soud vyhostil, ale ona zůstala: Ústavní soud se jí zastal, justice chybovala
Ukrajinku soud vyhostil, ale ona zůstala: Ústavní soud se jí zastal, justice chybovala  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: ČTK - 
31. března 2016
11:04

Ústavní soud se zastal Ukrajinky potrestané podmínkou za to, že navzdory vyhoštění zůstávala v Česku. Žena neměla advokáta, Obvodní soud pro Prahu 7 ji řádně nepoučil o možnostech obhajoby a následcích toho, že se vzdá práva na odpor proti trestnímu příkazu.

Podle ústavních soudců cizinci patří ke zranitelným skupinám. Justice si musí být jistá, že cizinec rozumí procesním následkům svého jednání.

Ukrajinka měla měla právo na poradu s právníkem, mohla si také nechat přidělit advokáta ex offo. Soud ji o tom dostatečně neinformoval. „Lze vycházet z toho, že stěžovatelce zcela unikl předmět řízení,“ konstatoval soudce zpravodaj David Uhlíř.

Ženinu zranitelnost před obvodním soudem prohluboval ještě fakt, že byla zadržená policií. Soudkyně obvodního soudu jí řekla, že pokud se na místě vzdá práva na odpor proti trestnímu příkazu, pustí ji na svobodu, jinak ji ale musí umístit do vazby. Žena poté vůbec neřešila skutečnost, že je potrestána podmínkou, ptala se v zásadě jen na to, jak rychle musí odjet z Česka, a vysvětlovala, že potřebuje čas, aby vydělala na jízdenku.

Obvodní soud ženě uložil šest měsíců vězení s odkladem na jeden rok. Proti trestnímu příkazu nakonec stihla podat v zákonné osmidenní lhůtě odpor, a tak by měl obvodní soud nařídit hlavní líčení. Žena zatím zůstává v Česku, požádala o azyl.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání