Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Šéfa nazval análním alpinistou a nohsledem. Po vyhazovu uspěl u soudu

Od plic řekl šéfovi, co si o něm myslí.
Od plic řekl šéfovi, co si o něm myslí.  (Autor: profimedia.cz)
Autor: bru/ČTK - 
10. března 2016
12:31

Soudy všech stupňů se postavily na stranu muže, který svého nadřízeného nazval análním alpinistou a nohsledem. Velká potravinářská firma mu za to dala okamžitou výpověď, kterou ovšem v roce 2014 zrušil Okresní soud v Uherském Hradišti. Verdikt potvrdila zlínská pobočka Krajského soudu v Brně i Nejvyšší soud. Nyní stížnost firmy odmítl Ústavní soud.

Podle firmy zaměstnanec inicioval konflikt se svým nadřízeným, vulgárně jej urážel a bez důkazů obvinil z poškozování podnikatelských zájmů podniku. Justice intenzitu konfliktu nepřípustně zlehčovala, stálo v ústavní stížnosti. Po firmě prý nelze spravedlivě požadovat, aby takového člověka dále zaměstnávala, byť třeba jen po dobu běžné výpovědní lhůty.

Ústavní soudci připomněli, že v podobných situacích je nutné posuzovat konkrétní znění výroků, jejich kontext, pohnutky zaměstnance, stejně jako závažnost možné újmy. Poté je potřeba hledat rovnováhu mezi zájmy zaměstnavatele a právy zaměstnance, zejména právem na svobodu projevu. V konkrétní kauze justice podle Ústavního soudu rozhodla správně.

Použití citovaných expresivních výrazů – byť stupeň jejich vulgarity není nijak zvlášť vysoký – pochopitelně snižuje úroveň ochrany tomuto projevu poskytované. Na druhé straně se však jednalo o konflikt v podstatě neveřejný, jehož způsobilost přivodit újmu zaměstnavateli byla poměrně nízká,“ stojí v usnesení senátu se zpravodajem Vojtěchem Šimíčkem.

Hádku mezi oběma muži nikdo jiný neslyšel. Firma to ale nepokládala za podstatné. Výroky podle stížnosti i tak mohly zasáhnout občanskou čest a důstojnost nadřízeného a způsobit značnou morální újmu. Podnik poukazoval také na to, že zaměstnanec o nadřízeném dlouhodobě smýšlel pohrdlivě a za své výroky se neomluvil.

 

salto ( 10. března 2016 15:14 )

To by si mohl zkusit říct majoru Těrazkymu

Rumprecht ( 10. března 2016 13:58 )

Rektálním alpinistou je i orosená pleš Sralbotka.

schelly ( 10. března 2016 13:51 )

Jenomže ta demokracie je jen pro někoho, kdo si myslí, že může vše. Ale žádný strom neroste do nebe.

schelly ( 10. března 2016 13:48 )

Plně s vámi souhlasím, taky jsem ledačíms prošla, ale dneska je to opravdu nechutné a proto jsem taky dostala po letech výpověď.

DBBS ( 10. března 2016 12:50 )

Většina lidí ve vedoucích pozicích co jsem měl možnost poznat a že jsem si nějaký ty profese už prošel, jsou anální alpinisti. Na podřízený serou, protože ty na ně nemůžou a lízat *** řediteli je dneska už snad pro vedení samozřejmost.

Zobrazit celou diskusi