Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Kateřina protestovala na podporu uprchlíků. Za napadení policisty má podmínku

Autor: simao, ČTK - 
17. února 2016
15:00

Levicovou aktivistku Kateřinu K., která se loni v Praze snažila zabránit průchodu demonstrace odpůrců migrace, potrestal soud měsíční podmínkou za napadení policisty. Podle obžaloby skočila žena policistovi na záda, když zakročil proti jejímu příteli.

Soudkyně Obvodního soudu pro Prahu 1 Edita Beranová potrestala mladou ženu za násilí proti úřední osobě měsíční podmínkou s roční zkušební dobou. Verdikt není pravomocný, dotyčná se proti němu na místě odvolala.

Podívejte se na video ze zadržení Kateřiny K.:

Video Zásah policejních jednotek proti aktivistům, během kterého byla zadržena i Kateřina K. - Youtube/Va L
Video se připravuje ...

Incident se stal v červenci, kdy v centru metropole protestovalo několik set lidí proti imigraci a kvótám pro uprchlíky. Někteří účastníci nesli makety šibenic. Policisté zasáhli proti levicovým aktivistům, kteří chtěli pochod odpůrců imigrantů na Václavském náměstí zablokovat. Předtím je vyzvali, aby vyklidili prostor, to ale někteří protestující včetně Kateřiny K. a jejího přítele odmítli.

Žena podle obžaloby napadla policistu, který si po jejím útoku stěžoval na bolest v rameni a byl i v pracovní neschopnosti.

Demonstrace na podporu uprchlíků na Václavském náměstí (červenec 2015) Demonstrace na podporu uprchlíků na Václavském náměstí (červenec 2015) | ČTK

Soudkyně vyhověla návrhu státní zástupkyně. Uvedla však také, že nechápe, proč město povolilo konání dvou názorově odlišných demonstrací tak blízko u sebe.

Ženě hrozily až čtyři roky vězení. Rozsudek Beranová odůvodnila mimo jiné tím, že obžalovaná ve své výpovědi uznala, že si během útoku uvědomovala případnou možnost trestního stíhání. Vzala ale v potaz také to, že Kateřina K. nebyla nikdy dříve trestána a že jednala v afektu.

Advokát Pavel Uhl, který ženu zastupoval, mimo jiné tvrdil, že policisté levicovou demonstraci rozpustili, ačkoliv na to neměli právo. Podle soudkyně ale akce rozpuštěna nebyla, její účastníci byli pouze požádáni o vyklizení prostoru, a pak mohli v demonstraci pokračovat.

To ve své středeční výpovědi potvrdil i organizátor akce Tomáš Křemen. "Dohodli jsme se s policií, že umožníme průchod," řekl soudkyni. Upozornil ale na to, že mu prý nebyl dán dostatek času, takže na tuto skutečnost nestihl upozornit všechny účastníky demonstrace.

Svědkyně: Kateřina se vrhla na policisty, srazili ji na zem

Události loňské červencové demonstrace popisovala již loni aktivistka Truong Thu Thy pro server student.e15.cz.

„Bylo nás zhruba dvacet až třicet odpůrců. Když chtěli demonstranti projít skrze nás, tak si Ondřej S. a několik dalších anarchistů sedli doprostřed ulice s tím, že neodejdou. Po domluvách policie zakročili těžkooděnci a začali je z místa odtahovat. Kateřina K. ze Socialistické Solidarity se na policisty vrhla, aby propustili ostatní kluky. Docela tvrdě ji srazili na zem. Potom na nich klečeli,“ uvedla žena, která se narodila v Česku, ale jejíž rodiče pochází z Vietnamu. (Kateřina K. odmítá, že by byla členkou Socialistické solidarity či jiné podobné skupiny nebo politické strany - pozn.red.)

„Ve chvíli, kdy někdo neuposlechne jejich pokynů, policisté samozřejmě použijí metody, které dotyčného byť násilím donutí, aby udělal, co potřebují. Obrovský problém ale spatřuju v tom, že jsme na Václavském náměstí byli i se skupinou lidí, kteří si přinesli šibenice a hlásali smrt uprchlíkům a vlastizrádcům. Tihle lidé se mohli svobodně promenádovat po náměstí a nikdo jim nic neřekl,“ upozorňovala 6. července. Právě problém šibenic poté řešilo i policejní prezidium.

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání