Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Vrátili se do vykradeného bytu, aby se pomstili: Soud je potrestal za pokus o vraždu

Vrátili se do vykradeného bytu, aby se pomstili: Soud je potrestal za pokus o vraždu
Vrátili se do vykradeného bytu, aby se pomstili: Soud je potrestal za pokus o vraždu  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK - 
8. října 2015
12:39

Za pokus vraždy muže v jednom z olomouckých bytů potrestal dnes krajský soud Miroslava J. 11 lety vězení a Petra P. 10,5 lety vězení. Podle rozsudku loni v dubnu vnikli do bytu, který poškodili, a poté se do něj vrátili a jednoho muže pobodali dvěma noži. Podle soudu si ho zřejmě spletli s majitelem, s nímž měli dlouho konflikty. Napadený si po útoku zvládl přivolat pomoc, život mu zachránili lékaři. Muže soud potrestal nejen za pokus o vraždu, ale i za porušování domovní svobody.

Všechny strany si ponechaly lhůtu pro případné odvolání. "Napadli ho velmi pravděpodobně proto, že si ho s panem M. (majitelem bytu) spletli. Konzumovali alkohol, drogy, byli nabuzeni a nevšimli si, že útok vedli proti někomu jinému," uvedl soudce Vladimír Hendrych. Mladíkům původně hrozilo deset až 15 let, žalobkyně pro ně požadovala trest v polovině trestní sazby. "Oba se zodpovídají ze dvou trestných činů, u pana Miroslava J. jsme navíc zohlednili jeho trestní minulost," podotkl soudce.

Oba mladíci svou vinu u soudu popírali. Miroslav J. u soudu již dříve přiznal, že do bytu vnikli. Jeho majitel prý soustavně napadal Miroslavova bratra, který byl jeho sousedem. Podle obhajoby se však samotného útoku dopustil někdo jiný. "Absolutně odmítám, že bychom se měli pokoušet někoho zabít nebo to plánovat, není to pravda," uvedl Miroslav J.

Podle soudu naopak důkazy svědčí o tom, že mladíci v bytě byli. Policie je nedaleko místa činu zadržela i s noži. Podle soudu navíc žádný důkaz nesvědčí o pohybu jiné osoby v bytě ani o motivu někoho jiného. "Nález obou nožů je klíčovým důkazem, na každém noži je krev poškozeného. Nemáme pochybnosti o tom, že skutek spáchali oba obžalovaní," dodal soudce.

Čtyřiadvacetiletý Petr P. a o čtyři roky starší Miroslav J. podle rozsudku vnikli do bytu v Rooseveltově ulici, chtěli si vyřídit účty s majitelem bytu, který tam však nebyl. Mladíci jeho byt údajně poškodili a poté jej vyběhli hledat ven. Následně se vrátili, dveře vykopli a v bytě napadli jiného muže, který bydlel v jednom z pokojů. Nájemníka bodali podle soudu dvěma noži, lékaři na jeho těle našli řadu ran, jedna zasáhla i játra a žaludek, další rány měl muž na předloktí, na zádech i hrudníku. Muž se musel podrobit operaci a jen díky včas poskytnuté odborné péči podle žalobkyně nezemřel.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání