Pátek 3. května 2024
Svátek slaví Alexej, zítra Květoslav
Oblačno, déšť 19°C

Znalci u soudu s Věrou M.: Pacientka, o kterou se starala, byla zavražděna!

Autor: uá, dce - 
21. srpna 2015
09:24

I v pátek pokračoval soud se zdravotní sestrou Věrou M. A konečně promluvili také znalci. Věra M. je obžalována z šestinásobné vraždy svých pacientů, kterým podala draslík přímo do žíly, což způsobilo srdeční zástavu.

Jako první u pátečního soudu s Věrou M. svědčila Ing. Eva Herkommerová, Ph.D., soudní znalkyně v oboru zdravotnictví, toxikologie. 

V laboratoři v Mostě dělali rozbor dvou vaků, stříkaček a krve zemřelé pacientky Jany K. Potvrdilo se, že ve vaku, jehož obsah Věra M. podala pacientce (72), kalium nebylo. V druhém, plném vaku, kalium bylo, a to v běžné koncentraci, v jaké bývá obvykle podáváno.

V krvi zemřelé bylo ve vysokém množství, a to 10,6, běžné je 3,8–5,4.

Další mluvil Jiří Závodskyý, znalec oboru zdravotnictví, dělal pitvu pacientky Jany K. (+72) spolu se znalce Radkem Matlachem, který bude svědčit později.

Uvedl, že pitva není pro tento případ tak důležitá, zásadní bylo to, co udělal Vondráček, odebral vaky a krev zemřelé.

Měla vysokou koncentraci draslíku v krvi, 10,6 milimol na litr, to je zásadní, pitva pak ukázala otok mozku a otok plic, tzv. multiorgánové selhání. Pravděpodobně by zemřela tak jako tak, uvedl.

Video Věra M. v pátek u soudu - Jana Ulrichová
Video se připravuje ...

„Ten draslík, tak jak měl být v kapačce, dávkován pomalu, měl posílit její srdeční činnost, když to dostala nekoncentrované, posílilo ji to až moc, malá dávka léčí, velká dávka zabíjí, podobně je to s adrenalinem nebo inzulinem,“ řekl.

Resuscitace může hladinu kalia měnit, ale ne tak masivně, jak to bylo v tomto případě. Kalium by bylo vyšší, ale ne tak vysoké.

Soudce ho žádá, aby se vyjádřil k posudku znalce obhajoby Zdeňka Šňupárka, který uvádí, že po smrti dochází k rozpadu buněk, což může vést ke zvýšení kalia až na 40. Závodský uvedl: „Kdo ví, zda se tomu dá věřit vždyť je to znalec obhajoby.“

Na dotaz soudce uvedl: „Pokud bychom nevěděli o podezření doktora Vondráčka, kalium bychom nezjišťovali, považovali bychom to za smrt následkem chorobného stavu, tedy přirozenou.“

Na dotaz státního zástupce Františka Stibora řekl: „Vysokou dávku kalia lze vysvětlit jen tak, že bylo podáno v jedné dávce, představuji si to tak, že místo aby bylo kalium naředěno v infuzi, bylo podáno přímo do žíly, naráz. Má to za následek selhání srdce. To se pak projevuje otokem mozku a plic.“

Znalec Zdeněk Matlach, který dělal pitvu se znalcem Závodským, uvedl: "Srdce pacientky Jany K. byl jeden z mála orgánů, který ještě fungoval... Bylo v pořádku, mělo pravidelný rytmus... Nemohlo by dojít k tak prudké změně srdeční činnosti jinak, než otravou draslíkem, jinak si to vysvětlit neumím."

"První arytmie obvykle nevede k smrti, možná někde doma, kde je pacient bez pomoci, ale ne v nemocnici. Srdce by mělo reagovat na resuscitaci. Selhání srdce muselo ošetřující personál v jejím případě překvapit. Závěr pitvy je, že příčinou smrti je vysoká dávka draslíku, s poškozením jater, které měla, mohla ještě nějaký čas žít," dodal znalec.

K zemřelé pacientce Janě K. uvedl, že takto vysoká hladina draslíku je přirozenými pochody nevysvětlitelná, obvyklá je 2 – 5 milimoly na litr. Dodal, že resuscitace může mít vliv na zvýšení hladiny draslíku, ale ne v takové míře. "To by nikoho nešlo resuscitovat," řekl

Na pokyn policie pak posuzoval ve dvou etapách dokumentaci asi 300 dalších zemřelých pacientů na JIP rumburské nemocnice, z těch vybrali podobné případy se shodnou nebo podobnou diagnozou, tedy pacienty, kteří byli stabilizovaní a pak náhle umírají po neuspěšné resuscitaci, vždy v tu dobu měla Věra M. noční službu. Podobný modus operandi, tedy nečekané srdeční selhání, zjistili u dalších pěti pacientů. EKG křivky svým tvarem odpovídaly vysoké dávce draslíku. Změna křivky je charakteristická, jiné vysvětlení pro takovou změnu nezná.

pavucinka ( 19. listopadu 2015 15:34 )

Začíná to už tím, že se posune zvonek nad lůžkem, aby na něj bezmocný pacient raději nedosáhl. Na zvonění se někdy nereaguje, čehož jsem byla svědkem.... ,a že tam bylo sester dost.

malavelka ( 19. listopadu 2015 15:31 )

V nemocnici v Praze byl velký problém dovolat se pitvy, tedy problém vyznačit ji na formuláři. Ošetřující lékařka se snažila seč to jen šlo, aby nemusela pitvu na formuláři označit. Unikala, schovávala se, dohadovlai jsem se nakonec s patologem, který svaloval vinu zase na lékařku.... Podle OZ je prý snad změna, a pitvy se zcela bežně nedělají, ovšem když si to pozůstalí přejí, tak by se neměly dělat takové obstrukce. V našem případě šlo o prokázání špatné péče v domě důchodců, nikoliv péče v nemocnici, a proto nás zaskočilo, jak poslední ošetřující lékařka reagovala. otázka je proč. Nakonec to vypadalo, že dům důchodů jakoby chrání. Občan nedohlédne co vše je možné. a kam a do čeho zasahují finanční zájmy některých jedinců v čele institucí.

mrdlafka ( 21. srpna 2015 12:21 )

chtěj to zkrátka na bábu ušít stůj co stůj, ale že tam měli bordel, to neuznaj,

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání