Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Záhadné okolnosti vyšetřování korupce detektiva: Elitní policista spáchal sebevraždu

Stanislav Švábenský spáchal ve vězení sebevraždu jen den po rozsudku
Stanislav Švábenský spáchal ve vězení sebevraždu jen den po rozsudku  (Autor: Reprofoto ČT)
Autor: dce, ČTK - 
20. srpna 2015
16:56

Teprve ve středu mu vrchní soud v Olomoucí potvrdil šestiletý trest za korupci. A ve čtvrtek už Stanislav Švábenský spáchal ve vězení sebevraždu, jak uvedl server Novinky.cz. Podle Švábenského blízkých by se ale nezabil, navíc vyjádřil strach o vlastní život!

Bývalý elitní policista z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Stanislav Švábenský spáchal ve čtvrtek sebevraždu. Teprve ve středu byl přitom odsouzen na šest let do vězení. Odvolací soud mu navíc na návrh žalobkyně uložil zaplacení pokuty ve výši 200.000 korun. Švábenský se jednání ve středu neúčastnil, omluvil se kvůli nemoci. Jak přesně Švábenský zemřel zatím není známo.

Server Novinky.cz také píše, že zdroj blízký Švábenskému naznačil, že se bývalý policista bál o život. „K sebevraždě neměl důvod, chtěl naopak bojovat dál,“ řekl jeden z jeho známých. 

Zdroj serveru také tvrdil, že právě středeční rozsudek by mohl souviset s bojem uvnitř policie. „Švábenský se cítil být obětí svých nadřízených. Jako první například poukázal na kriminalitu Toflova gangu, ukázal na konkrétní lidi a na provázanost gangu s policejním prostředím." 

Bývalý policista měl jít za mříže kvůli tomu, že podle soudu poskytoval v letech 2009 až 2011 informace o postupu trestního řízení, které policie vedla proti podnikateli s barevnými kovy Janu Švédíkovi z Bruntálska. Dostal za to od podnikatele údajně stovky tisíc korun a nové auto. Švábenský podle obžaloby také zavedl Švédíka do systému policie jako informátora. Díky tomu například zjišťoval, zda mu neodposlouchávají telefon.

Obhájce Švábenského žádal vrchní soud, aby jej zprostil obžaloby nebo případ vrátil krajskému soudu. Jeho klient odmítl, že by získával informace nad rámec své činnosti a že by je prodával stíhanému podnikateli. Odmítl také, že by za dostal osobní vůz. Policistu však usvědčila podle spisu mimo jiné samotná výpověď stíhaného podnikatele, který se k uplácení přiznal.

Švábenský nebyl jediným policistou, kterého nadstandardní vztahy se stíhanými podnikateli dostaly před soud. Zdejší vrchní soud již loni v říjnu poslal za korupci na osm let do vězení bývalého elitního policistu ÚOUZ Mariana Hanáka. Za braní statisícových úplatků od vyšetřovaných podnikatelů musí navíc zaplatit 3,5 milionu korun. I jeho mimo jiné usvědčila výpověď podnikatele Švédíka. Bývalý elitní detektiv podal v červnu ústavní stížnost.

dzambulka007 ( 20. srpna 2015 20:08 )

A předtím se zamknul a ztratil klíč od dveří mimo místnost.

honza54.. ( 20. srpna 2015 17:52 )

už mi dal zase tečky hovado

lunatic ( 20. srpna 2015 17:35 )

Z článku,jako laik usuzuji,že dovolání jako opravný prostředek k Nejvyššímu soudu ČR již asi nepodá .

bum-bec-bum ( 20. srpna 2015 17:34 )

. To teda čumím. . . ___(@@)____ ooO-(_)-Ooo . .

sherlock.z.cech ( 20. srpna 2015 17:29 )

Jeden debil - svědek, který je sám obviněný, dostane do vězení dva policisty? Jen svou výpovědí? Kde to žijeme? V Absurdistánu?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání