Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Nehoda ve Studénce vteřinu po vteřině: Řidič v kabině kamionu zůstal. Před ním na červenou projela ještě dvě auta

Autor: ljš - 
22. července 2015
14:39

Obrovská nezodpovědnost stojí za tragédií, která se ve středu ráno stala na přejezdu ve Studénce na Novojičínsku. Přestože blikalo červené výstražné světlo, vjela na koleje hned tři auta. Tím posledním byl polský kamion, který už projet nestihl. Během několika vteřin do něj vrazilo v plné rychlosti Pendolino, při srážce zemřeli dva lidé a další bojují o život.

Přejezd ve Studénce, na kterém řidiči i chodci poměrně často riskují, monitorují kamery. Drážní inspekci se tak podařilo situaci zmapovat poměrně přesně.

Ukázalo se, že před polským kamionem projela na červené výstražné světlo ještě dvě další auta. Jednalo se o osobní vůz a kamion. Zatímco tato vozidla se z přejezdu bezpečně dostala, když vjel na koleje Polák, spustily se závory. Z videa je přitom zřejmé, že na přejezd najel celých 35 vteřin poté, co začala výstražná světla blikat. K nárazu pak podle ministra Ťoka došlo za 10 vteřin od chvíle, kdy spadly závory.

Původně se hovořilo o tom, že šofér na přejezdu zpanikařil a z vozu utekl. Podle České televize, která se odvolává na video z přejezdu, však v kabině zůstal, ale ještě tři vteřiny před nárazem stihl s vozem popojet. To mu zachránilo život.

Kabina kamionu se tak dostala za úroveň kolejí a Pendolino ji od zbytku vozu, který pak jako obrovskou ohnivou kouli valilo před sebou, odřízlo. Jako jediná z celého kamionu tak zůstala neporušená a řidič nebyl zraněn. V Pendolinu ale za jeho chybu zaplatili životem dva lidé a dalších 11 bylo zraněno.

covampotom ( 23. července 2015 00:08 )

Řazení na přejezdu je chyba? Asi tě to překvapí, ale předpisy se občas mění, takže fakt není zakázáno řadit na přejezdu a neplatí to od včerejška.

covampotom ( 23. července 2015 00:03 )

Pochybuju o tom, že se blbcům rozsvítí, ale zkusím to. Všude na diskuzích o pojištění čtu vřeštění "Já mám POV u nejlacinější pojišťovny a ať se poškozený stará". Takže, blbečkové, co jste pojištěni na 35 mega u nejlevnější pojišťovny, až se vám stane to, co tomuhle čůráčímu Polákovi, pojišťovna zaplatí 35 a dalších 30 si zaplatíte sami... Hodně štěstí.

vihor ( 22. července 2015 22:12 )

Pokud ten kamioňák nevěděl, že ty závory jdou snadno prorazit, tak za volant nákladního auta skutečně nepatří. Vždyť je to jedna ze základních pouček, která se v autoškolách učí. Navíc nechápu, jak tam vůbec mohl uvíznout. Buď na tom přejezdu řadil, což je další chyba, nebo prostě zpanikařil, když se zavřely ty závory. Asi si myslel, že vlak zastaví. Nebo je to sabotáž.

lunatic ( 22. července 2015 14:54 )

Ten nápis na kabině kamionu-"King of road" si tam řidič dal poprávu,protože z té celé šlamastyky vyvázl bez úhody;měl by jej aktualizovat na ..."and of railways".

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání