Neděle 5. května 2024
Svátek slaví Klaudie, zítra Radoslav
Oblačno, déšť 21°C

Pacientku nechtěla oživovat, tvrdí kolegyně sestry Věry M.

Autor: simao, ČTK, uá - 
23. června 2015
15:03

V osudnou noc sloužili společně se sestrou Věrou M., obžalovanou z vraždy šesti pacientů. Doktor Vondráček a sestra Ina Bakovecká se snažili zachránit život seniorky, která se podle obžaloby stala poslední obětí Věry M. I když „sestra Smrt“ svou vinu nadále odmítá, výpovědi klíčových svědků jí patrně přitížily. Dle lékaře totiž píchla pacientce přímo do žíly draslík. Ať už záměrně, nebo nikoli.

Po pondělní výpovědi bývalé sestry rumburské nemocnice Věry M. přišly v úterý na řadu výslechy svědků. Lékař Petr Vondráček mluvil především o loňském úmrtí Jany K., která měla být poslední obětí Věry M. Doktor Vondráček považoval úmrtí pacientky od začátku za chybu zdravotní sestry Věry M. Ta nyní čelí obžalobě z vraždy šesti pacientů jednotky intenzivní péče.

Vondráček prý tehdy zaznamenal nestandardní úmrtí a zajistil důkazy. Domníval se, že Věra M. omylem podala 73leté pacientce vysokou dávku draslíku.

Soudu detailně, téměř ve čtyřhodinové výpovědi popsal poslední hodiny i stav, v jakém se pacientka se selháním ledvin nacházela. Podle lékaře však nic nenasvědčovalo tomu, že by se u ní náhle měla objevit zrychlená srdeční činnost, která vedla k úmrtí. „Na odpolední vizitě byla pacientka dušná, prosakovaly tekutiny, nebyl tam ale žádný náznak arytmie,“ řekl Vondráček. Kolem 23:00 ho však zavolala Věra M. s tím, že se stav pacientky výrazně zhoršil. I přes resuscitaci žena zemřela.

Video Sestru Smrt Věru M. přivádí u soudu do jednací síně. - Blesk - Pavel Schuster
Video se připravuje ...

Sestřička: Řekla jsem jí, ať mě neštve a zavolá lékaře

Podle další svědkyně z osudné noci, zdravotní sestry Iny Bakovické, však Věra M. volat doktora nechtěla. Když se pacientce přitížilo, odmítla zahájit resuscitaci. Prý kvůli tomu, že pacientka měla označení DNR (z anglického Do not resuscitate, což je označení pro neresuscitování při srdeční zástavě). „Na to jsem jí důrazně řekla, ať mě neštve a jde zavolat lékaře. Šla pro doktora, nepřinesla ale defibrilátor. Byla jsem na ni naštvaná, že ho nepřinesla, běžela jsem pro něj sama,“ uvedla ve své výpovědi sestřička Ina.

Přivolaný doktor Vondráček nechal pacientce odebrat krev, zajistil i infuzi, kterou připravila Věra M. „Pojal jsem podezření, zda nedošlo k chybnému podání draslíku,“ řekl Vondráček. Domníval se, že draslík dostala pacientka namísto v infuzi přímo. Do žíly. „Předtím hladina draslíku nevykazovala žádné změny, nebyla tam žádná arytmie. Náhlá tachykardie napovídala, že se manipulovalo s draslíkem přímo,“ uvedl lékař.

Se vzorkem krve zemřelé poslal do laboratoře právě sestřičku Inu. A rozbor prý potvrdil velmi vysokou hladinu draslíku. Zároveň prý kalium (draslík) chybělo v infuzi, kam ho Věra M. podle svých slov dala. „Úvaha byla taková, kam zmizel draslík, který měl být v infuzi. Muselo to být stříkačkou,“ dodal k formě podání Vondráček.

 
15:01
23. 6. 2015

Výslech zdravotní sestry Iny Bakovcové skončil a končí i náš dnešní online přenos. Děkujeme za pozornost, pokračovat budeme v dalším průběhu líčení, kdy by měli být předvoláni další svědci. Sestra Věra M. je obžalována z vraždy 6 lidí a hrozí jí za to až doživotí.

 
14:31
23. 6. 2015

Obhájkyně Věry M. se dál vyptává na události z loňského 5. června, které odstartovaly jeden z nejsledovanějších případů na severu Čech v poslední době. Obhájkyni zajímá, proč věc nebyla oznámena na policii. „Byla to taková zcela výjimečná záležitost,“ odpověděla na to svědkyně. Podle ní nikdo nepředpokládal, že by mělo jít o něco jiného než o chybné podání léků.

 
23. 6. 2015

A zpátky k případu Jany K., která zemřela loni v červnu. Tak vysoké množství kalia (draslíku), jako měla tato pacientka, prý přitom sestra Ina nezažila. Věra M. to prý nijak nekomentovala, jen měla poznamenat, že je to „divné“. Obhájkyně Věry M. se sestry Iny ptala i na to, zda pacientce nevstříkla draslík ona. „Rozhodně ne,“ odpověděla sestra Ina. Obhájkyně se svědkyně ptá, jestli zná příbuzné zemřelé pacientky. Uvedla, že nikoliv. Na dotaz, zda ji před událostí kontaktovali, odpověděla, že „v žádném případě“

 
14:20
23. 6. 2015

Obhájkyně Věry M. se ptá svědkyně, zdravotní sestry Iny Bakovecké na přístup na oddělení. „Máme vždycky přehled, jestli někdo přijde,“ uvedla zdravotní sestra Ina.

 
23. 6. 2015

Podle sestry Iny po nahlédnutí zdravotní dokumentace byla pacientka Ida K. přivezena do nemocnice v bezvědomí, její stav byl vážný. Když se jí soudce ptal na odběry, dodala: „Je tam také zvýšená hladina kalia (draslíku).“

 
13:59
23. 6. 2015

Věra M. mezitím poslouchá svědectví své bývalé kolegyně s deskami složenými na klíně. Emoce najevo nedává.

 
23. 6. 2015

Soudce svědkyni požádal, aby promluvila ještě o pacientce Idě K., která zemřela v dubnu 2012. Sestra si ji ale nepamatuje, vybavuje si jen její jméno. Soudce jí proto umožnil, aby nahlédla do dokumentace. Aby se mohla vyjádřit k péči o tuto pacientku.

Kompletní online

O tom, zda by pacientka bez podání draslíku přežila, nechtěl Vondráček spekulovat. „Prognóza u této pacientky byla nejistá. Lehce se zlepšovala funkce ledvin, ale zánět tam stále byl,“ řekl.

Vondráček o nestandardním úmrtí seniorky informoval jak lékaře, tak sestru. Na policii se neobrátil. „Nemyslel jsem na policii, nemyslel jsem na úmysl, myslel jsem na to, že došlo k chybnému podání draslíku. Chtěl jsem, aby se to řešilo. Řekl jsem to na dvou úrovních, a to sesterské a lékařské,“ vysvětloval emotivně u soudu Vondráček.

Věra M. podle žalobce pacienty zabíjela vysokými dávkami draslíku od roku 2010 do loňska. Nejmladší oběti bylo 35 let, nejstarší 85 let. Obžalovaná vinu u soudu odmítla, zpochybnila i znalecké posudky, které v rámci dokazování zazní u soudu pravděpodobně v srpnu. Věře M. hrozí až doživotní vězení.

hubert_12 ( 23. června 2015 17:01 )

Pěkné zvěrstvo: - pacientka dušná ... překlad sotva lapala po dechu - prosakovaly tekutiny ... překlad nechaly ji válet ve výkalech - pacientka měla označení DNR .. bez komentáře Ještě bych nechal na zdejší ústav dát nápis ... ZDE NEDĚLÁME POKUSY NA ZVÍŘATECH. Opravdu je třeba, aby byla souzena demonstrativně pouze zdravotní sestra ? Chudák pacientka ... rodina se jí ráda zbavila, stát si meje ruce, že se to věc zdravotní pojišťovny, policie a státní zástupce .. bez komentáře. No čeká nás ta zkušenost každého a nikdo neunikne ...

otylie.z.bolivie ( 23. června 2015 16:39 )

A postaví se ti? Nebo ho máš jen na čůrání a parádu?

deratizater ( 23. června 2015 16:22 )

Chceš -li přežít pobyt v nemocnici tak musíš být naprosto zdravý

tlamovka ( 23. června 2015 15:49 )

tak nějak začínám té obžalované fandit,protože je čím dál tím víc zřejmé,že tam panoval bordel jak v dokumentaci,tak mezi sestrami a výsledk je špatná péče! Pan doktor když se to stalo vypovídal v televizi naprosto zmateně,poté výpověď změnil aby tady u soudu dokonal to,na co převexloval! A ta kolegyňka,to je tedy dáreček! V papírech je napsáno neresuscitovat,přesto u soudu toto používá proti obžalované jako zanedbání péče! HNUS dostat se do rukou takové sebrance!

lunatic ( 23. června 2015 15:15 )

 Tomu všemu lze však zdárně předejít -tím,že si člověk bude své neduhy léčit zásadně svépomocí ,anebo,což je ještě prozíravější - bude zdráv

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání