Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Poslední oběť v případu sestry z Rumburka: Před smrtí prosila o život

Autor: ljš, uá - 
25. června 2015
09:08

Podivná slova plná strachu a zároveň touhy žít! Kolegyně sestry Věry M. ve čtvrtek u soudu vypověděla, že ji pacientka, která je označována jako poslední oběť v případu, několik hodin před podivným úmrtím prosila o druhou šanci.

Sestra Iva U., která je přítelkyní doktora Petra Vondráčka, který na podezřelé úmrtí pacientky upozornil, u soudu popsala, jaký byl stav pacientky Jany K. během denní služby, kdy se o ni starala.

"Pacientku jsem přebírala od kolegyně Věry M. ráno 5. 6. a našla jsem ji promočenou. Byla jsem hrozně rozzlobená, lůžko bylo promočené, položky nevyměněné, měla vytrženou gastrickou sondu," začala svou výpověď. Podle ní bylo pacientce dopoledne zle, ale hladinu kalia měla 3,6 (po úmrtí 10). Odpoledne se ale vylepšila, a přijala dokonce návštěvu.

"V půl čtvrté si mě paní zavolala. Řekla, že mě prosí o druhou šanci. Nevěděla jsem, co tím chce říct. Paní říkala, že chce žít, tak jsem jí na to odpověděla, že jí dáme šancí, kolik chce, a že dostane všechnu péči, jen to nesmí vzdávat," řekla sestra. Podivná slova pacientky prý pochopila tak, že k ní má důvěru, bojí se smrti a nechce zemřít.

Když pak Iva U. po skončení služby předávala pacientku Věře M., řekla jí, ať se jí o ni dobře stará, že si ji ráno převezme. "V pátek jsem přišla na ranní a atmosféra už tam byla jiná, divná, napjatá. Dozvěděla jsem se, že paní zemřela, že to bylo divné, protože měla vysoké kalium," popsala návrat do práce.

Ve své výpovědi také vysvětlila, jak to bylo s ničením důkazů. "Kolegyně se ptala, co má dělat se zajištěnými infuzemi, primář jí řekl, ať je vyhodí. Viděla jsem, jak je vyhazovala," vyvrátila včerejší primářova slova.

Potvrdila, že její přítel, doktor Vondráček nechal dokumenty o úmrtí nevyplněné a čekal na poradu s nadřízeným. "Primář řekl, že není třeba, aby propouštěcí zprávu přišel doktor Vondráček dopisovat, že ji dopíše sám," vypověděla sestra.

Když pak Vondráček zjistil, že jsou infuze vyhozené, požádal ji, aby je našla. "Šla jsem za uklízečkou do skladu odpadu. Našly jsme pytel, kde hned nahoře byly ty infuze. Uklízečce jsem nijak nevysvětlovala, co proč a chci," uvedla. Důkazy pak zavřela do místnosti, kam se už odpoledne nechodí.

Později byly všechny sestry informovány o tom, že byla Věra M. postavena mimo službu. "Byla jsem pak také u toho, když se vyklízela její skříňka. V jejích věcech jsme našli ampuli dolsinu a informovali jsme o tom ředitele, který přivolal policii," uvedla sestra.

Svou obviněnou kolegyni nepopsala příliš pozitivně. "Bazíruje na věcech, na kterých nikdo z nás nebazíruje. Má své ramínko ve skříni podepsané, totéž konvičku. Nechtěla, aby si to bral někdo jiný, hned z toho byl problém. Na druhou stranu, když měla pomoct pacientovi ze záchodu, protože měl hotovo, řekla, že to počká," vysvětlila.

U soudu dnes mohou její slova potvrdit nebo vyvrátit ještě další tři kolegyně Věry M. Ta kolem nich prošla, když ji eskorta v černém pruhovaném svetru, který měla na sobě už v pondělí, přiváděla do soudní síně. Sestry se na ni ani nepodívaly, ona se však usmála a pozdravila je jako první, na což jí odpověděly.

doktormediciny ( 26. června 2015 14:26 )

Bac bum bac....Ono jestli se někumu odebere krev po smrti, asi nta hladina drasliku v krvi moc neprokazuje.Resp. neni jasne za jak dlouho ntuýz krev odebrali, za jak dlouhom ji zpracovali atd.. Kvalitunb T vlny pri hyperkalemii tady nikdo nezveřejnil

y.susenka ( 25. června 2015 15:04 )

koukám co tu máme doktorů chybí dr. Vondráček, ten je šmejd od pohledu a ona sestřička bude jeho kumpánka, ta ampule dolsinu je další, vydává ji staniční sestra a odepisuje z knihy pouze pro tento opiát! Dolsin je pod zámkem v trezoru. No vůbec to není čistá záležitost a tady by se mohla naše krimi už trefit.

tgbb. ( 25. června 2015 15:02 )

Když jsi blb a nic o tom nevíš, tak kušuj a táhni do (_!_)

y.susenka ( 25. června 2015 14:58 )

doktorsafranek ( 25. června 2015 14:34 )

VBoght nas na lekařske faKULTĚ NIÁKDO NEUŘIL PSAT NA STGROJI. zA TO ZNAME RUZNE DRUHY OLIGOFRENIE/ tŘEBA ASE TAM VEJDETE/*. nO A TAKE O POASTMORTALNICH HLADINACH kALIA. sUMA SUMARUM DUKAZY ZDE CITOPVANE ASI NEDOKAZUJI NONICX

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání