Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Sestra Věra M. se i u soudu cítí nevinná: Posudky znalců označila za dohady

Autor: Jan Doležal, uá, rvs, vet - 
23. června 2015
05:02

Sestra Věra M. (50) předstoupila v pondělí poprvé před soud. Za vraždu šesti pacientů jí hrozí doživotí. Zkroušeně nepůsobila. Do síně ji eskorta přivedla upravenou a nalíčenou, ale s rozbitými brýlemi. V rukou držela desky se vzorně seřazenými zvýrazňovači a dvakrát se i usmála. Co to o ní vypovídá? Blesk hledal odpovědi u renomované psycholožky Radany Roveny Štěpánkové.

„Je pravděpodobné, že paní Věra M. bude splňovat některá kritéria psychopatie, poruchy osobnosti. Jsou tedy pro ni charakteristické odchylky emočního prožívání a snížená schopnost sebereflexe, narušené mezilidské vztahy. Často chybí pocity viny a nemá potřebu se zabývat následky svého jednání. Psychopat se často cítí obětí svého okolí a své jednání si sám před sebou odůvodnil,“ říká psycholožka Štěpánková.

„Desky s úhledně seřazenými zvýrazňovači svědčí o tom, že obžalovaná věnovala dlouhý čas přípravě na soudní proces. Desky s motivem obrázků pro děti ovšem svědčí o tom, že si potřebuje udržet emoční odstup od dění, které se kolem ní děje, míní psycholožka.

„Věra M. působí velmi sebejistým dojmem. Pravděpodobně je to ale jen zdání. V soudní síni je veřejnost, její příbuzní i novináři. Úsměvy před „publikem“ jsou jen obrannou reakcí, aby tak psychicky náročnou situaci zvládla,“ dodala Štěpánková.

Zdravotní sestra Věra M.,která podle obžaloby zavraždila v rumburské nemocnici šest pacientů, v pondělí poprvé promluvila. V předem připravené řeči, kterou u soudu přednesla, popřela, že by někomu ublížila.

Věra M. vypovídala několik hodin. Obvinění, kterým čelí, označila za absurdní. „Jsem nevinná a věřím ve spravedlnost. Nikoho jsem neusmrtila, nikomu jsem ani nepomohla zemřít,“ prohlásila. „Po obvinění jsem byla v šoku, byla jsem paralyzovaná hrůzou. Nechtěla jsem vypovídat. Bála jsem se, že moji výpověď překroutí. Nevěděla jsem, co se kolem mě děje. To, že bude moje obvinění rozšířeno, jsem se dozvěděla z médií,“ vysvětlila Věra M., proč zpočátku nevypovídala.

Dodala, že po obvinění se zhroutila, dodnes bere léky a je v péči psychiatra. Ve své výpovědi se pak opřela do obžaloby i do znalců. „Všechno je to o tom, že jedna paní povídala,“ prohlásila. Důkazy jsou podle ní zmanipulované a znalecké posudky kvůli tomu zkreslené. Soudní jednání sledovala i dcera Věry M. Agáta. K obvinění své matky se ale vyjádřit nechtěla.

Věra M. také vypověděla

O tom, že prý neměla ráda staré lidi: „Není pravda. To bych tam nemohla pracovat. Na JIP interny jsou převážně staří lidé.“

O syndromu vyhoření: „Sestry jsou přetěžované, nikdo se jich na nic neptá. Můj relax byla dcera, zvířata a práce na zahradě. Brala jsem ale i práci navíc, protože jsem měla starost o finance.“

O osobních problémech: „Měla jsem finanční problémy, protože jsem si vzala velký úvěr. Dcera studovala, splácela velké částky, proto jsem si brala služby navíc. Postupně to narůstalo, aniž bych si to uvědomovala. Pak jsem nevědomky řekla něco ošklivého, připadala jsem si jako stroj, byla jsem unavená a vyčerpaná.“

O eutanazii: „Eutanazii neuznávám. Z profesionálního hlediska ji ani uznávat nemohu.“

Sestra dorazila k soudu s rozbitými brýlemi. Sedí v cele bez nich a dostala je jen na cestu? Podle mluvčí Vězeňské služby ČR Hany Löffelmannové může mít obviněný, pokud oční lékař řekne, že je potřebuje, brýle u sebe i v cele a mohou být i rozbité.

„Nijak to nenarušuje výkon vazby,“ uvedla mluvčí. Obviněný si ale může zažádat o výměnu nebo si nechat doručit nové v balíčku či během návštěvy příbuzných.

k999 ( 23. června 2015 18:24 )

mrdounberlusconi: ...naprostý souhlas mr.berlusconi, nemám co dodat.

elimiel ( 23. června 2015 14:40 )

Nejvíc se mi líbí psycholožka, která je chytrá, jak rádio. Všechno ví, a přitom ví veliký H...o! Přesně tak, určitě jí je tam donesla dcera, a vzala takové, jaké měla zrovna doma, a "odbornice" podle toho pomalu určí povahu obžalované. Bože můj, každý psycholog je akorát na dvě věci...

andorea ( 23. června 2015 08:20 )

Desky s motivem obrázků pro děti ovšem svědčí o tom, že si potřebuje udržet emoční odstup od dění, které se kolem ní děje, míní psycholožka. ---------- Z vazby si ty desky těžko kupovala, takže výběr byl zřejmě na její dceři. Takže co to vypovídá o obviněné?

wimr.voght. ( 23. června 2015 06:56 )

jj. je to blbej zm.rd, s.er na něj na vola

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání