Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zabíjel jako Zelenka: Pečovatel z pekla zavraždil dva lidi, dalších 20 otrávil inzulinem

Autor: shp - 
19. května 2015
12:36

Po své pacienty to byl ošetřovatel, kterému záleží na jejich dobru. Jenže vše bylo jen naoko. Pečovatel Victorino Chua (49) původem z Filipín vstřikoval v nemocnici ve Stockportu nedaleko anglického Manchesteru inzulin do infuzí s fyziologickým roztokem. Zabil tak dva lidi a dalších 20 otrávil. Soud ho uznal vinným, za svůj zrůdný čin dostal doživotí.

Jeho svěřenci ho měli rádi, někteří ho dokonce milovali. „Viku, chci si tě vzít,“ řekla mu podle BBC jedna z žen, o které pečoval. Ošetřovatel však nemyslel na záchranu lidí, on je chtěl zabít.

Je to narcistický psychopat, který si libuje v tom, že vidí své oběti trpět,“ popsala Chua obžaloba. Soud ho za činy, které se odehrály v letech 2011 a 2012, uznal vinným.

Chua, který podle policie dokonce možná zfalšoval své lékařské oprávnění, inzulin do roztoku zamíchal tak vychytrale, že ho postarším pacientům podávali i další ošetřovatelé a zdravotní sestry, kteří o tom neměli ani ponětí.

Život to stálo Tracey Arden (44) a Dereka Weavera (83), dalších 20 lidí má po aplikaci kontaminovaných léků vážné zdravotní problémy. Chua, otec dvou dětí, již byl z činu uznán vinným. Chua dostal u soudu doživotí. Na svobodu se ošetřovatel bude moci dostat nejdříve za 35 let, kdy může požádat o podmínečné propuštění.

Případ Chua až nápadně připomíná případ Čecha Petra Zelenky, který je známý jako heparinový vrah. Svým obětem podával lék na ředění krve v havlíčkobrodské nemocnici. Ve vězení si odpykává trest za sedm vražd a 10 pokusů o vraždu.

cukrenka ( 19. května 2015 14:21 )

V pečovatelských zařízeních se patrně mohou kumulovat všelijaká individua, ať už jsou to jedinci se sadistickými sklony nebo nečestní, ktřeří oslabené věkem nebo nemocemi bezostyšně okrádají.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání