Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Exkluzivní zpověď elitního detektiva: Jak jsem chytil heparinového vraha

Autor: Jiří Čada - 
30. listopadu 2012
05:02

Šest let uplyne zítra od zatčení heparinového vraha Petra Zelenky (36). Blesk získal exkluzivní zpověď kriminalisty, který sériového zabijáka zatýkal.

Krajský soud v Hradci Králové  v únoru 2008 poslal bývalého vedoucího sesterských směn na oddělení ARO nemocnice v Havlíčkově Brodě za vraždu 7 pacientů a dalších deset pokusů o vraždu podáním heparinu do vězení na doživotí.

Zelenka v Jihlavě

„Nikdy nezapomenu na jeho obličej bez emocí, na jeho chladné očekávání co o něm vlastně víme,“ vzpomínal tehdejší šéf jihlavských kriminalistů Petr Gruber. O tom, že bude zatýkat jednoho z nejmasovějších vrahů Česka se tehdy dozvěděl v pátek odpoledne. V Havlíčkově Brodě na něj čekaly dvě esa tehdejší královéhradecké mordparty Jan Žirovnický a Jan Lomnický. Královéhradečtí kriminalisté už měli svědectví primáře havlíčkobdoského oddělní ARO Pavla Longina (50), který vražedné zákroky Zelenky odhalil.

„Primář při Zelenkově odchodu z havlíčkobrodské nemocnice mu tehdy zcela otevřeně řekl, že ví co dělal na jeho oddělení a že to tak nenechá,“ nechal se slyšet bývalý kriminalista. „Zjistilo se, že Zelenka znovu pracuje ve zdravotnictví. Tentokrát v Jihlavě. Okamžitě padlo rozhodnutí, že ho musíme zatknout. Věděli jsme, že ten den nastupuje v 18 hodin na noční službu,“ popisoval bývalý kriminalista přípravy zadržení heparinového vraha.

Zatýkání v nemocnici

„Jste pan Zelenka?“ ozvalo se z úst jednoho z policistů krátce před osmnáctou hodinou za zády od výtahu přicházejícího mladého muže. „Bylo to těsně před dveřmi interního oddělení. Chtěl se vyškubnout, kladl odpor, musel na zem. Nechtěl se nechat spoutat,“ popsal policista zákrok dvou svých kolegů. Další dva kriminalisté byli připraveni v záloze.

„V té chvíli jsem vytáhl služební průkaz a začal uklidňovat na chodbě sedící vyděšené pacienty a návštěvníky nemocnice,“ líčil Gruber. Zákrok trval necelých dvacet vteřin. S pouty na rukou se Zelenka ulidnil. „Domnívám se, že po tom co udělal, určitě počítal s tím, že si pro něho přijdeme. Jen nevěděl kdy,“ zdůraznil Petr Gruber. Od toho okamžiku prý Petr Zelenka nepromluvil.

Zelenkovo mlčení

„Mlčel! Byl klidný, v autě hleděl do země. Kalkuloval, zda víme jen o jeho poslední oběti či úplně všechno,“ dodal.

Zelenka nepromluvil! Až později při výslechu na policii v Hradci Králové, kdy policisté po domovní prohlídce zjistili, že experimentoval s dalšími jedy a pro pacienty chystal dokonce smrtící koktejly, sepsal seznam čtyřiceti jmen a dat, komu a kdy podal heperin.

Bývalý kriminalista Petr Gruber zatýkal za svoji karieru s kolegy řadu vrahů. „Zelenka byl vyjímečný tím, že vraždil bezbrané nemocné lidi. Nezapomenu na něho!“ zdůrazňuje.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

doktormediciny ( 30. listopadu 2012 11:18 )

POZOR:Ten primář na to přišel dost pozdě.Pak ještě zdůraznoval, že na pracovišti byly velice růžové mezilidské vztahy. Jinými slovy: Když není někde kontrolní činnost na výši, může to vést k podobným důsledkům

rendyx111 ( 30. listopadu 2012 10:34 )

a co jako??Takových zásahů je,bylo a bude...spíš mě zaráží,že ten primář,jestli to tedy nahlásil,proč Zelenku policajti nezatkli hned a nechali ho ještě nastoupit do Jihlavy....

rumovapalice ( 30. listopadu 2012 08:56 )

živit, ku-rva

rumovapalice ( 30. listopadu 2012 08:55 )

ted ho haisla musíme

teufel ( 30. listopadu 2012 08:26 )

Já to zase chápu tak,že kriminalista jen popisuje, jak Zelenku chytli,nikdo z něho hrdinu přece nedělá.Čistě jen popis zásahu.

Zobrazit celou diskusi