Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

6letému Vašíkovi nepíchali inzulín: Před smrtí trpěl, rodiče dostali nakonec 10 let

Autor: ČTK - 
20. května 2015
14:15

Původně to bylo 15 let za vraždu, soud však projednával případ smrti malého cukrovkáře Vašíka znovu. Rodiče, kteří se rozhodli nepíchat mu inzulín, dostali za těžké ublížení na zdraví s následkem smrti a za týrání 10 let.

Krajský soud v Hradci Králové dnes poslal na 10 let do vězení partnery, kteří dítěti trpícímu cukrovkou na základě údajného doporučení léčitelů nepodávali předepsaný inzulín. Chlapec v dubnu 2013 zemřel.

Hradecký soud již loni v červnu matku dítěte a jejího druha potrestal 15 lety vězení, vrchní soud však rozsudek zrušil a případ vrátil do Hradce Králové. Soud původně obžalované potrestal za vraždu, nyní změnil právní kvalifikaci, protože zhodnotil, že obžalovaní nechtěli způsobit smrt dítěte.

Dnešní rozsudek není pravomocný. „Změnili jsme právní kvalifikaci, která byla původně vražda, nyní jsme to překvalifikovali jako trestné činy těžké ublížení na zdraví a týrání,“ řekl dnes předseda senátu hradeckého soudu Luboš Sovák.

Podle soudu oba obžalovaní věděli, že dítě inzulín mít musí, jinak mu hrozí až smrt. „Obžalovaní pochopili to, jakým způsobem má být léčba prováděna, bylo jim to jasné. Výsledek ale bylo to, že sami inzulín snižovali, až ho vysadili úplně," řekl Sovák.

Chlapec podle spisu zemřel na následky oběhového selhání při hyperglykemickém kómatu. Před smrtí trpěl únavou, zvracením a krutými bolestmi břicha, na které obžalovaní nereagovali přivoláním lékařské pomoci.

Vašík byl vážně nemocný, trpěl například dětskou mozkovou obrnou či epilepsií. Obžalovaní opakovaně uvedli, že již nevěřili lékařům, a proto hledali alternativní způsoby léčby. Vysazení podávání inzulínu jim údajně doporučili odborníci na takzvanou iris diagnostiku, která se zabývá diagnózou zdravotního stavu podle obrazu duhovky oka.

zab_haz ( 8. ledna 2016 18:35 )

To jsou věci 8-O takže úmyslně, vědomě a plánovitě vysadit dítěti mladšímu 15 let životně důležitý lék není par. 140 bod 3, ale par. 145 ?!?! Ať žije naše justice! Takže až někdo "vysadí" dítěti dýchání, nebo jídlo a pití, bude to taky stočtyřicetpětka?! Bože na nebi-!!

dita.l ( 20. května 2015 18:05 )

 Nebyl to léčitel Písařík co nad každým točil tím pérem?

dudinka ( 20. května 2015 18:01 )

U "léčitele" jsem byla jednou, byl to blázen a podvodník dohromady. Sám přiznal, že pobýval na psychyatrii, samozřejmě "neprávem".

govana ( 20. května 2015 16:59 )

nechtěla náhodou vláda zpřísnit podmínky léčitelů + jejich zodpovědnost tak jak je to v zahraničí?

libren ( 20. května 2015 15:41 )

To je sice možný, ale když vidíte, že je dítěti tak strašně zle, necháte ho trápit? Nezavolat vůbec záchranku? Aby se šarlatán neurazil? Tak to ať jdou hezky do krimu. Ono někteří rádoby léčitelé jsou za vidinu prachů naplkat lidem kdeco. Chce to taky trochu použít svůj mozek a ne slepě všemu věřit. Neříkám, že nikdo pomoct nedokáže, ale pokud se zdravotní stav nelepší, není co řešit.

Zobrazit celou diskusi