Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Dohra kauzy heparinového vraha. Soud uchránil nemocnici od placení milionů

Autor: bkr, ČTK - 
25. listopadu 2016
11:40

Nemocnice Havlíčkův Brod nemusí zaplatit 8,8 milionu korun, které po ní požadovalo pět pozůstalých po jedné z obětí heparinového vraha Petra Zelenky. O zamítnutí žaloby v pátek nepravomocně rozhodl Krajský soud v Hradci Králové.

Zelenka jako pracovník anesteziologicko-resuscitačního oddělení havlíčkobrodské nemocnice podával pacientům heparin od května do září 2006. Pacientům tím zředil krev a někteří následně vykrváceli. Trestní soud Zelenkovi prokázal, že zavraždil sedm lidí a u dalších deseti se o to pokusil, a odsoudil ho za to na doživotí.

Hradecký krajský soud se žalobou pozůstalých na nemocnici zabývá od roku 2008. V srpnu 2014 soud žalobu zamítl, pražský vrchní soud však letos v červenci rozsudek z procesních důvodů zrušil a případ vrátil k novému projednání.

Soudy už v minulosti v několika případech rozhodly, že pozůstalí po obětech Petra Zelenky nedostanou od nemocnice odškodnění. Například na podzim roku 2012 Nejvyšší soud (NS) zamítl dovolání pozůstalých po jedné z obětí. Podle soudů havlíčkobrodská nemocnice nenese zodpovědnost za činy svého bývalého zaměstnance.

Vše o případu heparinového vraha čtěte ZDE

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání