Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

5 mrtvých při nehodě v Karviné: Kvůli drogám?

Autor: šim, ČTK - 
9. července 2010
15:09

Tragédie se odehrála v noci na pátek v Karviné. Při dopravní nehodě tu zemřelo pět mladých lidí. Zemřeli všichni cestující dvou aut, která se střetla v karvinské čtvrti Louky ve směru na Český Těšín. Osádka jednoho z vozů mohla být pod vlivem drog. V autě byl údajně nalezen sáček s pervitinem.

Čtyři lidé, tři muži (†41, †42, †27) a žena (†21) , byli mrtví na místě, pátá oběť, řidič (†26) jednoho z aut, zemřel při převozu do nemocnice.

Osobní vozidla Renault 19, jež řídil 26letý řidič, který vezl další tři osoby, a Škoda Octavia Combi s jedním pasažérem, 41letým řidičem, se srazila v pravotočivé zatáčce. Co nehodu zapříčinilo, ukáže teprve výsledek policejního šetření. Jednou z možností je nepřiměřená rychlost a jí nepřizpůsobená jízda.

Řidiče vynesla zatáčka do protisměru

„Podle znalce stála za nehodou vysoká rychlost. Řidič renaultu, v němž jely celkem čtyři osoby, jedoucího od Českého Těšína pravděpodobně nezvládl průjezd v jeho směru jízdy pravotočivou zatáčkou. Ta ho vynesla do protisměru, kde došlo ke srážce s octávií. Vyšetřování ale i nadále pokračuje. U zemřelých osob byla nařízena soudní pitva,“ řekla Blesk.cz karvinská policejní mluvčí Zlatuše Viačková.

Měli v sobě pervitin?

Podle Viačkové bylo ve vraku renaultu objeveno několik sáčků se žlutou krystalickou látkou. Sáčky byly odeslány na expertizu do kriminalistické laboratoře. "Odběry na toxikologii a alkohol budou u řidičů provedeny během soudní pitvy," doplnila Viačková. V sáčcích pravděpodobně mohl být pervitin a není vyloučeno to, že osádka vozu byla pod vlivem drog.

Nehoda se stala asi půl hodiny po půlnoci. První hlášení na tísňovou linku hovořilo jen o jednom zraněném. Záchranáři, kteří dorazili na místo, až následně zjistili, že osob je místě celkem pět. Čtyřem z nich však už nebylo pomoci. Těžce zraněného řidiče renaultu okamžitě transportoval vrtulník do ostravské nemocnice.

„Pro zraněného přiletěl vrtulník letecké záchranné služby a transportoval jej na urgentní příjem Fakultní nemocnice v Ostravě-Porubě. V době předání ve zdravotnickém zařízení byl stav pacienta kritický,“ sdělil serveru Denik.cz mluvčí krajské záchranné služby Lukáš Humpl. 26letý řidič utrpěl vážná zranění končetin, hrudníku, hlavy a mozku. V době příjezdu záchranářů byl v bezvědomí. "Muž svým zraněním po několika hodinách podlehl," řekla Blesk.cz mluvčí Viačková.

Úsek častých smrtelných nehod

"Silnice byla po dobu vyšetřování uzavřena. Provoz na ní byl obnoven asi po pěti hodinách," řekla Viačková a dodala, že tento úsek hlavního tahu z Karviné na Český Těšín je častým místem smrtelných dopravních nehod, jejichž nejčastější příčinou je právě vysoká rychlost a nepřiměřená jízda. "Je to široká silnice, která řidiče svádí k rychlé jizdě," dodala Viačková.

Takhle se to stalo

Renault jel od Českého Těšína, jeho řidič velkou rychlostí přejel v zatáčce do protisměru a zde se střetl s Octavií Combi. Následky nárazu byly tragické - pět mrtvých. Renault jel od Českého Těšína, jeho řidič velkou rychlostí přejel v zatáčce do protisměru a zde se střetl s Octavií Combi. Následky nárazu byly tragické - pět mrtvých. | Infografika Blesk


Nejtragičtější nehody

Výběr dopravních nehod osobních aut s pěti a více oběťmi za posledních 10 let

Osm obětí

13. února 2008 – Osm lidských životů si vyžádala dopravní nehoda na rychlostní silnici R7 u Panenského Týnce na Lounsku. Střetly se tam nákladní vůz, mikrobus a osobní automobil.

Šest obětí

26. října 2001 – Šest lidí zahynulo na obchvatu Loun, kde se srazily dva osobní vozy. Řidička Fiatu Punto nestačila zabrzdit před autem, které dojížděla, a prudce strhla volant do protisměru. Zhruba ve stokilometrové rychlosti se čelně srazila s vozem Volkswagen Passat.

Pět obětí

16. června 2006 – Pět lidí zemřelo při dopravní nehodě u Milovic na Břeclavsku. Řidič fordu tu nezvládl ostrou zatáčku a vyjel do protisměru, kde se čelně srazil se Škodou Favorit. Zahynuli dva muži a dvě ženy ve favoritu a řidič fordu.

30. září 2006 – Pět Poláků zahynulo při srážce jejich osobního vozu s kamionem, který stál v odstavném pruhu na rychlostní komunikaci v Prostějově.

28. listopadu 2006 – Na silnici z Klatov do Železné Rudy u obce Běšiny se čelně srazila dvě osobní auta. Výsledkem bylo pět mrtvých.

petrpan ( 10. července 2010 03:49 )

Nemám auto. Přitom mám řidičák na vše mimo autobusů.. Nemám auto, protože-ač pracující-na nové nemám, a na ojetinu kašlu. Zvláště v Česku-přetočené tachometry apod. A cpát do ojetiny peníze? Abych se jen trápil a ve finále na dalším prodeji prodělal..? To jen na úvod-nikomu neberu, jestli má, chce auto.. Já si ho v případě potřeby půjčím, nebo vezmu taxíka. Když vidím, jak každé odpoledne před barákem lidi zápasí o volné místo, jak popojíždí v kolonách, každých sto metrů semafor.. Díky-nechci. Ale k situaci. Tihle "piráti" by potřebovali 10 let za katrem! Že zabijou sebe.. ale co ti nevinní! Co rodina, do které to napálí nějaký debil? Co ta paní s dcerou v Brně?? Čekáte na tramvaj.. a najednou tohle. Kde mám ženu?????? Dceru??? HRŮZA... Češi jsou asi holt blbci! Drakonické tresty-nic jiného zřejmě nepomůže. Renčovy klipy.. na nic. Nehody na přejezdech..to samé. Hlavně, že chceme 160 na dálnicích.. To jo. To by nám šlo... Nějaké tzv. výzkumy: prý po useknutí ruky kráděže nepřestaly.. No nevím-spíše bych se bál jít bezruký třeba nakoupit, každý by mě šacoval na zloděje.. A pirát po 10ti letech v lochu? By asi začal jezdit MHD-ne? Tohle se ještě nevyzkoušelo-když teda bodový systém asi nefunguje..

vseznaleksenior ( 9. července 2010 21:34 )

Policie by mělaq brát ohled na seniory,vypadá to že smrtákycdělají mladí

gevi ( 9. července 2010 20:47 )

Bohužel, právě v těchto tragických případech nemá policie prakticky žádnou možnost, jak jim zabránit. Ten zmetek v Brně nebo tohle hovado sednou do vozidla bez jakýchkoli zábran a nikdo jim nezabrání třeba odebráním řidičáku, aby ožralí a zfetovaní sedli za volanat. Přece u nich nemůže celou dobu stát policajt a hlídat, jestli si někde neopatří vozidlo a nepojedou. Proti těmto lidským zrůdám není žádná účinná pomoc. Jediné štěstí je, když se zabijí sami a nevezmou nikoho s sebou.

zirafa ( 9. července 2010 20:03 )

kdybys sis přečetl článek, tak bys věděl, že už nic nadýchat nemohli....

kofila ( 9. července 2010 19:05 )

Má milá, tresty můžou být sebevětší, pokud budou lidi magoři, nic se nezmění. Všechno je to jenom v lidech!!!! Pokud lidi budou usedat za volant, jak správně píše zirafa, s pocitem, že jsou nesmrtelní, budou se dít takovéhle hrůzy...Vůbec se nechci policajtů zastávat, ale řidiči musí být zodpovědní !!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání