Cizinecká policie v Ústeckém kraji od začátku letošního roku již řešila 620 případů nelegální migrace právě na uvedených hlavních migračních trasách vedoucích napříč Ústeckým krajem.

Zajištění cizinců na dálnici D8 Dne 19. 10. 2014 kontrolovala cizinecké policie KŘP Ústeckého kraje na dálnici D8 u sjezdu na Petrovice osobní motorové vozidlo Citroen C5 dánské registrační značky. Ve vozidle sedělo celkem 5 osob. Řidič, který se prokázal dánským cestovním pasem, vezl 4 občany Sýrie přes Českou republiku z Vídně do SRN. Syřané neměli platná víza opravňující je k pobytu na území ČR.

V případě řidiče, státního příslušníka Dánska, šetřili policisté podezření z trestného činu organizování a umožnění nedovoleného překročení státní hranice. Skutek se však řidiči nepodařilo prokázat.

Na základě výpovědí syrských státních příslušníků a řidiče byl učiněn pokus o předání osob do Rakouska, odkud přicestovaly do ČR. Nabídka byla ze strany Rakouské republiky odmítnuta, protože chyběly důkazy o pobytu osob ze Sýrie v Rakousku (chyběl jakýkoli doklad o zaplacení zakoupeného zboží, tankování či zaplacení ubytování apod.).

Protože nebylo možné osoby předat v rámci readmisní dohody, bylo zahájeno správní řízení a vydáno rozhodnutí o správním vyhoštění z území členských států EU. Jelikož však občané Sýrie jsou v současné době nevyhostitelní z důvodu překážek znemožňujících vycestování do země původu, byli poučeni, že musí zažádat o vízum za účelem strpění, které bude platné po dobu, po kterou budou existovat překážky vycestování. Pominou–li tyto překážky, stanoví se cizincům nová lhůta k vycestování a začne platit zákaz pobytu na území členských států EU dle vydaného rozhodnutí.

Zajištění cizinců ve vlaku Dne 23. 10. 2014 v ranních hodinách kontrolovala hlídka cizinecké policie KŘP Ústeckého kraje ve vlaku č. EN-476 na trase Budapešť – Berlín ve vagonu 2. třídy 4 cizí státní příslušníky, kteří nebyli schopni prokázat svoji totožnost a ani oprávnění k pobytu na území ČR. Všichni byli vyloučeni z přepravy, zajištěni a eskortováni na služebnu cizinecké policie.

Šetřením bylo zjištěno, že se jedná o osoby syrské státní příslušnosti (3 dospělé osoby a jedna osoba 14 let).

U jedné osoby bylo zjištěno, že již požádala o mezinárodní ochranu formou azylu v Maďarsku, a proto je v současné době vedeno tzv. Dublinské řízení. Osoba byla umístěna do Zařízení pro zajištění cizinců Bělá-Jezová a následně bude předána do Maďarské republiky.

U ostatních 3 Syřanů bylo na základě jízdenek jednoznačně prokázáno, že cestovali z Rakouska, proto byli v rámci readmisní dohody předáni do Rakouské republiky, odkud na území ČR vstoupili.

por. Šárka Poláčková tisková mluvčí PČR