Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Nebezpečné zvířecí hračky z obchodů: Neohrožujete i vy život svého křečka?

  • Autor: Eva Dudíková - 
    9. 2. 2016
    10:55

    Zverimexy nabízejí širokou paletu chovatelských potřeb pro křečky a křečíky. Průhledné běhací koule, vesmírné klece propojené trubkami v různých barvách, vata na tvorbu hnízda, vodítko pro křečky na procházky po venku, nabarvené krmení a směsi pro křečky v designově vystylovaném obalu, různé pamlsky a kokina, abyste měli čím svého mazlíčka potěšit. Napadlo by vás ale, že to, co Vám doporučí nebo prodají ve zverimexu, nemusí být vůbec vhodné, ba dokonce tím můžete ohrozit život vašeho zvířátka?

    Jak se asi cítí Váš křeček?!

    Toto byl jen úzký výčet věcí, které jsou pro křečky zcela nevhodné, některé až dokonce nebezpečné! I na trhu potřeb pro mazlíčky se snaží výrobci a prodejci vydělat. Vyrábí to, co se líbí lidem a zejména dětem – tj. vše barevné, v roztomilých tvarech a stylovém designu, který se hodí do dětského pokojíčku. A prodejcům jde zase primárně o to, aby zboží prodali. Nikdo z nich ale nemyslí na opravdové potřeby křečků.

    Pokračujte v článku a podívejte se, čím a proč jsou jednotlivé doplňky pro křečíky nebezpečné:


     

  • 1.Plastové běhací koule

     Způsobují křečkům velký stres, špatně v nich cirkuluje vzduch (horko a dusno), křečci běhají ve svých výkalech, naráží do nábytku (šok a další stres), mohou spadnout ze schodů a zranit se, nemohou se v kouli orientovat (nic nevidí, ani necítí).

    Čím je nahradit: Velký výběh v plastovém boxu, ohrádce nebo krabici. 

  • 2.Vesmírné klece

    Většinou velmi malé pro křečka či křečíka, křečci plast koušou a mohou se poranit nebo plast spolknout, v plastu špatně cirkuluje vzduch, špatná hygiena, nepřirozené prostředí pro křečka!

    Čím je nahradit: Prostorné akvárium nebo plastový box, případně klasická klec, která není vysoká, ale spíše dlouhá a široká. Ubikace vybavená přírodním vybavením.

    Nevhodné kosmické klece – špatně v nich cirkuluje vzduch a křečci se mohou poranit kousáním plastu. Nevhodné kosmické klece – špatně v nich cirkuluje vzduch a křečci se mohou poranit kousáním plastu. | Archiv

     

  • 3.Vodítko pro křečky

     Je naprosto nevhodné. Křeček není pes! Nahraďte ho výběhem!

  • 4.Minerální kameny, drinky, výživové doplňky

    Jsou zcela zbytečné, pokud je křeček krmen správnou stravou. Většina křečků je stejně nežere.

  • 5.Barevné krmné směsi

    Obsahují barviva, cukr a další naprosto nevhodné složky pro stravu křečka. Křeček bude přibírat na váze a to mu může způsobit velké zdravotní problémy a zkrátit délku života.

  • 6.Dropsy, piškoty a další barevné sladké pamlsky

    Nevhodné, protože obsahují pouze samý cukr, tuk a barviva. Zkracují délku života. 

    Čím je nahradit:  Přírodní pamlsky typu oříšky, semínka, mouční červi, bílý neochucený jogurt, tofu, zelenina a ovoce, zdravé pamlsky JR Farm.

    Video Křečkovi měli živou svačinku: Moučné červy! - Blesk TV
    Video se připravuje ...

     

    Tyto pamlsky jsou plné cukru a tuku (obsahuje pouze 1 % ovoce) – způsobují obezitu a zkracují život křečka. Tyto pamlsky jsou plné cukru a tuku (obsahuje pouze 1 % ovoce) – způsobují obezitu a zkracují život křečka. | Eva Dudíková

  • 7.Prašná nebo aromatická podestýlka

    Může způsobit křečkovi podráždění a alergii. Vhodnější je neprašná podestýlka – hobliny, dřevěné peletky, kukuřičná podestýlka.

  • 8.Hnízdní materiál pro křečky

    Ten, který seženete ve zverimexu, je nebezpečný! Může způsobit uškrcení nebo spolknutí! Dobře fungují nearomatické kapesníčky nebo toaletní papír.

  • 9.Kolotoče bez vyplněného dna

     Způsobují křečkům propadávání nožek. Některé kolotoče mohou také způsobit přiskřípnutí! Doporučujeme prostorné stojící dřevěné kolotoče s vyplněným dnem. Stejný, jako mají Křečkovi na Blesk.cz/kreckovi

    Video  Křečkovi: Double běh v kolečku, kdo už se na dráhu nevešel?  - Blesk TV
    Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi