Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Praktické rady: Čím krmit křečky, aby z nich nebyly tukové koule v kožíšku

Křečci rádi mlsají přírodní pamlsky
Křečci rádi mlsají přírodní pamlsky  (Autor: Eva Dudíková)
25. února 2016
22:54

Již v minulých článcích jsem psala, že pamlsky pro křečky, které se prodávají ve zverimexu - jako např. dropsy různých příchutí, barevná kolečka, srdíčka či jiné tvary, polštářky s náplní, piškoty atp., nejsou vhodné, protože obsahují příliš mnoho rafinovaného cukru a tuku.

To způsobuje obezitu, cukrovku a další přidružené choroby a celkově křečkovi zkracuje život, což jistě žádný majitel křečka nechce. Ale čím tedy odměnit křečka? Přináším vám pár užitečných tipů na zdravé pamlsky, které můžete koupit nebo si sami vyrobit!

Chutné přírodní pamlsky

Nejoblíbenějšími, nejzdravějšími a nejdostupnějšími pamlsky, které můžete nabídnout vašemu křečkovi, jsou různé druhy semínek (dýňová, slunečnicová) a oříšků (lískové, vlašské, arašídy), mouční červi (živí i sušení), čerstvá zelenina (okurek, cuketa, rajče, brokolice, květák, salát), ovoce (jablko, jahoda, hruška, meruňka, hroznové víno) a sušené domácí nepřislazované ovoce (sušená jablka, meruňky, hrušky, rozinky, brusinky aj.). Na trhu už naštěstí existují i firmy, které nabízejí široký sortiment vhodných přírodních pamlsků pro křečky – zkuste značky JR Farm nebo Bunny.

Co je pro křečka vhodné a co ne si můžete přečíst v seznamu vhodné stravy pro křečka.

Křečci rádi mlsají přírodní pamlsky Křečci rádi mlsají přírodní pamlsky | Eva Dudíková

Vyrobte si jednoduché a zdravé domácí pamlsky

Vyrobit křečkovi domácí pamlsky není vůbec složité. Základem pamlsků je celozrnná mouka (špaldová, pšeničná, ječná, ovesná nebo bezlepková) a voda. Další ingredience přidáváte dle vaší fantazie, např.: ovesné vločky, různá semínka, nasekané oříšky, křeččí směs, sušený hmyz, sušenou zeleninu, sušené ovoce, sušené bylinky s květy atp. Můžete pamlsky také obarvit šťávou z řepy nebo z borůvek, špetkou kurkumy nebo rozmixovaným ledovým salátem.

Fotogalerie Velká fotogalerie: Podívejte se, jak žijí Křečkovi! 44 fotografií

Mouku, vodu a další ingredience smícháte v takovém poměru, aby vzniklo hutnější těsto, které se dá buď vyválet (a vykrájet na tvary), tvořit z něho kuličky (lze i donuty – kuličky splasknout a uprostřed udělat díru) nebo jím obalit větvičku nebo naplnit roličku od toaletního papíru či malý keramický květináček. Pamlsky pak dáte péct na 100 – 150 °C dle formy pamlsků cca 30-80 min., až budou tvrdé (u vykrájených tvarů to bude trvat okolo 30-40 minut, u tyčinek min. 60 minut, ale u plněných květináčků i 1,5 hodiny).

Zkuste i další recepty na dobroty pro křečky – dortíky, špízy, saláty, roládky aj.

Sledujte naše křečky živě: 24 hodin denně na Blesk.cz/Kreckovi

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi