Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Komentář: Nebojte se Václava Klause mladšího. Prostě to na Facebooku neudrží

Autor: Petr Holec, autor je redaktorem týdeníku Euro - 
16. února 2017
05:02

Šestnáctiletý student Jakub Čech je na svůj věk nepříjemně uvědomělý a taky občansky aktivní. Navíc má i hobby: trápení úředníků. Ty s oblibou stíhá kvůli právu na informace stejně zle, jako oni stíhají nás obsílkami, jimž nikdo nerozumí. Dostal za to dokonce cenu a nedávno ho soud úředně zplnoletnil, aby měl na informace oficiální nárok.

Václav Klaus mladší kvůli tomu hned musel na Facebook, kde z Čecha udělal komunistického udavače. „Tento mladý člověk již toho velmi mnoho v životě dokázal. Udal asi 4 lidi. Možná víc. Ale marná věc, dokud neudá vlastní rodiče, bude stále světovou jedničkou Pavlík Morozov – mladý hrdina sovětské kolektivizace,“ napsal Klaus junior na Facebook.

Jen pro informaci: Morozov se stal hvězdou sovětské propagandy poté, co udal jako kulaka svého otce, a kterého pak zavraždili vesničané. Trochu jiný hrdina, řekl bych. Jistě: Donald Trump má Twitter, Zdeněk Škromach bazének a Klaus junior zase Facebook. Proč ne. Všechno to funguje stejně jako noční dívčí zápisníček, do nějž v noci v posteli vybrečíte všechny pubertální zhrzenosti.

Klaus junior ale přece jen už není puberťačka; brzy mu bude padesát, vedl elitní soukromé gymnázium a v ODS si brousí zuby na vedení strany. Někteří dokonce mluví o tom, že stranu převezme, protože poslední dobou nemá žádnou slušnou práci a v tomto, pro muže nebezpečném věku se nudí. A teď tohle! Šéf ODS Petr Fiala právě objíždí zemi a slibuje lidem, že je zbaví diktatury byrokracie, a Klaus junior mu takhle vrazí kudlu do zad! Skoro jako syn tátovi-kulakovi, ne?

Samozřejmě to chápu. I Klaus junior se musí poslední dobou vyjadřovat úplně ke všemu podobně jako jeho otec, bývalý premiér a prezident. Ten si jako správný ekonom během jízdy autem láme hlavu i s tím, jestli projektanti náhodou někde nepostavili zbytečný dálniční nájezd nebo sjezd. Navíc je pro něj Čech symbolem nenáviděné občanské společnosti, která si nenechá nic líbit od státních autorit, modly ultrakonzervativců typu Klause mladšího.

Ne že by si samozřejmě i někteří aktivisté nezasloužili trest jako z příběhu Morozova. Třeba ti, co donekonečna blokují stavby dálnic, i když jim vlastně nevadí; dělají to prostě jen proto, že můžou a že procesně chybují… státní autority. To ale není případ Čecha. Ten má prostě dost času i vůle na to, aby z úředníků dostal informace, na které má nárok. Prostějovský magistrát mu některé odmítl poskytnout, později mu to ale nařídil Krajský úřad.

Klaus mladší by měl tedy vlastně slavit. Vyšší autorita porazila nižší, takže se nemusíme bát žádného liberálního chaosu. Pořádek i kapra v trojobalu (po něm se Klausovi mladšímu stýskalo o Vánocích ve Španělsku) u nás zachráníme. Jen mě překvapuje Klausova mentální bídnost: copak si nevšiml, že se Čech snaží, aby se demokratické úřady nechovaly jako ty komunistické? A to o sobě říká, že hraje šachy!