Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Komentář: Zeman vyzval k deportaci migrantů. Deportují brzy i Čechy?

Autor: Petr Holec, autor je redaktorem týdeníku Euro - 
4. října 2016
05:31

Sotva se český prezident rozjede do světa, chystá si český ministr zahraničí hasičák. Tentokrát si Miloš Zeman vyjel na řecký Rhodos, kde se pro deník Financial Times rozpovídal o deportaci ekonomických migrantů z Evropy do „prázdných míst v severní Africe“ nebo na „neobydlené řecké ostrovy“. A Lubomír Zaorálek znovu hasí. 

Zaorálek svět znovu přesvědčuje, že prezident nemluví jako prezident, ale jen jako… prezident. Protože přesně tak Zemanova slova berou i Financial Times, kde Zeman dokonce pronikl na titulní stranu. Což se v našem méně významném postkomunistickém prostoru, který nehýbe světem, nestává úplně často.

Poslední dobou musíte být buď Orbán, Fico nebo Kaczynski a třeba chystat evropskou „kulturní kontrarevoluci“, aby vám dali prostor. Anebo nově i Zeman, jenž podle listu trumfuje i Orbána.

„Jsme v Řecku a Řecko má dostatek neobydlených ostrovů a velký zahraniční dluh,“ zamyslel se prezident nad tím, že by si zadlužená země odmázla část svého dluhu tím, kdyby svou část obydlela muslimskými ekonomickými migranty, jejichž kultura je podle něj zásadně neslučitelná s evropskou kulturou.

Že to prohlásil na konferenci nazvané Dialog civilizací pořádanou Vladimirem Jakuninem, pravou rukou ruského prezidenta Vladimira Putina, jenž uznává dialog pouze se sebou, je pro Zemana jen příznačná ironie. A stejně tak i to, že Řeky evidentně kulturně nepovažuje za Evropany, byť je většina světa považuje za kolébku evropské civilizace. A to včetně dluhu, s nímž to mimochodem umí odjakživa.

Nové ovšem je, že Zeman, jenž se rád považuje za originálního politika a myslitele, tentokrát jen vykrádá Tomia Okamuru, jenž se taky chtěl stát prezidentem. „Moravák z Tokia“ před časem mluvil o kulturní neslučitelnosti Romů a Čechů a podobně jako teď Zeman jim taky nabízel azyl jinde, pro změnu v Indii.

Ne že by někteří muslimští migranti nevyznávali jinou kulturu než my, a zvlášť ohledně žen, jak zmiňuje Zeman. Zatímco my je osaháváme převážně doma nebo v práci, oni to zkouší i na ulici, jak ukázal nejen silvestr v Kolíně nad Rýnem.

Jen by měl prezident být ve světě opatrnější s ekonomickými migranty. Zatímco v Německu jimi jsou muslimové z Blízkého východu nebo severní Afriky, v Británii je to i téměř 100 tisíc Čechů, kteří tam taky odešli jen za lepším životem. A nejen je tady poslední dobou coby vetřelce brutálně napadají i kvůli podobné rétorice, jakou rád používá Zeman.

Ostatně je to jen další ironie, že právě zatímco on stěhoval muslimy do Řecka, řečnila britská premiérka Theresa Mayová o tom, že bude muset ještě před odchodem své země z EU uspokojit hlas lidí volající po omezení východoevropské migrace v Británii. Takže deportace možná brzy čeká i nás. Jen ne na řecké ostrovy, ale domů.

Podívejte se, jak Miloš Zeman trávil poslední dny:

chyba.tretiho.uctu ( 4. října 2016 13:43 )

už ani Kalouska nebaví omílat smyšlenky o čapím hnízdě. Ty budeš opravdu asi velký č.urák, když o tom furt kecáš, z.mrde!

1tigrusenka ( 4. října 2016 13:35 )

Je to velmi dobře doložitelné, ANO vyhrálo s velkým náskokem volby. Děti milují pozitívní příklady s přesvědčivým výsledkem. Nechápu co Vám na tom není jasné. Prosím, posílali Vás rodiče do školy?

chyba.tretiho.uctu ( 4. října 2016 13:32 )

Paní Valachová.

chyba.tretiho.uctu ( 4. října 2016 13:20 )

Kauza čapí hnízdo byla vytvořena členy novinářské žumpy a sledovalo se, kolik lidí (debilů) se na ni chytí. Ty jsi obzvláště velký tupec, neboť tomu věříš dosud.

1tigrusenka ( 4. října 2016 13:17 )

Jsem paní učitelkou na prvním stupni základní školy. Děti musí mít aspoň elementární vědomosti o dění v politice. Mimo to na příkladu koblížků se dobře vysvětluje a děti to chápou. Panu vicepremiérovi fandí.

Zobrazit celou diskusi