Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Komentář: Hovězí na kapustě a romský boss. Nelitujme Dalíka, ale naši justici

Autor: Petr Holec, autor je redaktorem týdeníku Euro - 
27. září 2016
05:13

„Vítej v pekle,“ vítali nedávno vězni bývalého lobbistu Marka Dalíka při nástupu do ruzyňské věznice. Těžko říct, jestli je za mřížemi horší peklo hovězí na kapustě nebo budíček v 5:45, který vás jistě skvěle připraví na návrat ven. V případě Dalíka, milovníka vybrané italské kuchyně odsouzeného na čtyři roky za podvod, bych tipl hovězí na kapustě. Dobře si ho totiž pamatuju ze školy.

O to ale nejde. I Dalík si podle všeho užívá typické prominentní vězení kmotra-lobbisty, takže teď díky mediálnímu zájmu víme i to, že si krátce po převozu z Ruzyně do Znojma stihl popovídat s tamním romským bossem. „Byl to jen menší konflikt, takových je tu spousta. Místní romský boss Dalíka trochu usměrnil. To udělal už mockrát, zjednává si tady pořádek,“ popsal to Mladé frontě Dnes zdroj.

Je dobré vědět, že si v našich věznicích zjednávají pořádek romští bossové, aspoň v tomto ohledu nejsou Romové sociálně vyloučení. Snad by to mohly nějak využít i neziskovky věnující se jejich integraci.

Málokdo dnes určitě lituje Dalíka, známého svou arogancí a láskou k luxusu, k němuž ovšem nepasovaly jeho oficiální příjmy. Ostatně právě kvůli jeho náhlému pohádkovému zbohatnutí si teď mnozí užívají vězení s ním, cítí ruku spravedlnosti. A je jedno, jestli v běžném životě korumpují sami.

Podivná spravedlnost

Problém je, že spousta lidí cítí i v Dalíkově případě spíš nespravedlnost. Nebo přinejmenším hodně divnou spravedlnost. Majitel několika drahých nemovitostí, aut a dočasně i zlatokopek byl dlouhodobě podezříván z korupce, stát ho ale nakonec dostal do vězení za to, že se jí nemohl dopustit. Dalík nejdřív dostal trest za pomoc k přijímání úplatku v kauze Pandur, vrchní soud to ale radši překvalifikoval na pokus o podvod.

V podstatě tak lobbistu odsoudil za to, že se korupce nemohl dopustit, protože byl jen bezvýznamná čudla bez vlivu, jak by řekl David Rath. Dalík v tom není sám. Stejně tak byla naše justice léta krátká i na jeho kolegu-lobbistu Romana Janouška. Chudák dodavatel not pro největší veřejné zakázky nejen v Praze musel nakonec nabourat totálně opilý, aby konečně mohl do vězení. Načež si tam radši nechal několikrát řezat hlavu, aby zase mohl ven.

Dalík, Rittig i Janoušek zatím bohužel ukazují spíš bídu naší justice i policie. Léta pohádkově bohatli, a když najednou přišel tlak na to někoho za to zavřít, musel je stát poslat do vězení za bouračku nebo za to, že pohádkově vlastně zbohatnout nemohli.

Můžeme se z toho samozřejmě radovat. Každý teď ale taky víme, že hovězí na kapustě i romský boss čeká za mřížemi i na nás, když se tak stát rozhodne. 

balaton ( 27. září 2016 18:53 )

který pitomec psal tento článek,to nemá hlavu ani patu,jinak nedám na ksicht,ale toto je vyjímka,Dalík vypadá jak darebák a asi darebákem s největší pravděpodobností je,kriminál mu sluší,pitomec,který se nechá fotit ve své koupelně se zlatými kohoutkami potřebuje trochu té sebereflexe,snad v base prozře směrem ke skromnosti ,pokoře,ale moc tomu nevěřím

moiaza ( 27. září 2016 08:15 )

Kdyby vyšetřovácí orgány byly k čemu a justice spravedlivá, kdo by naší v zemi vládnul? Vždyť bychom byli v ten moment bez vlády.

barunka172 ( 27. září 2016 07:26 )

Hovězí na kapustě mu nechutná ? No tak bude o hladu. Vstávat ráno v 5.45 je problém ? Já vstávám do práce ve 4.50...Jestli on nezapomněl, že není na rekreaci, ale v kriminále...

vase1 ( 27. září 2016 07:24 )

A na Mudr. Ratha se už zapomělo?

vaclav ( 27. září 2016 06:14 )

Tak koukám že jeho nakradené miliony začínají fungovat.Toho měli zavřít na Mírov a zabavit veškerý majetek.I toho hovězího je pro něj škoda.Ale nejen on,ale i jeho kápo Topolánek tam měl ukončit svoji karieru.

Zobrazit celou diskusi