Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Komentář: OSN chce napravit Čechy, dělá z nich uprchlíky. Bude to skvělá munice

Kampaň OSN připomíná Čechům, že byli sami uprchlíky.
Kampaň OSN připomíná Čechům, že byli sami uprchlíky.  (Autor: UNHCR a archiv Blesk.cz)
Autor: Petr Holec, autor je redaktorem týdeníku Euro - 
29. února 2016
14:40

Češi znovu dobývají svět, tentokrát jako největší odpůrci uprchlíků. Říkejme tomu nový český paradox: přestože Českem neprocházejí téměř žádní převážně muslimští uprchlíci a nikdo z nich u nás ani netouží žít, mají z nich právě Češi podle průzkumů největší fobii ze všech Evropanů. Ostatně i prezident Miloš Zeman nám v rámci povzbuzení slibuje teroristické útoky a migrační vlnu. 

Teď nás chce napravit OSN, konkrétně úřad jejího Vysokého komisaře pro uprchlíky (UNHRC). Na internetu i v kinech, tisku a rozhlase spustí kampaň s názvem Sami jsme byli uprchlíci, jež dramatizuje příběhy tří nejodvážnějších útěků z ČSSR: Josefa Hlavatého, jenž na Západ uletěl i se synem ve vlastním rogalu; Rudolfa Krejčího propašovaného do svobodného světa v rakvi zahrabané ve vagonu s uhlím; a Roberta Ospalda, který utekl po drátech s vysokým napětím.

Režie kampaně se zhostila reklamní agentura, takže lze čekat podobnou vysokou dramatizaci jako v případě dětských plen. Chytne vás za srdíčko. Nakonec proč ne. Jen se obávám, že se OSN jako obvykle úplně netrefí a její kampaň skončí podobně jako občas modré přilby: jen přilije olej do ohně, takže uprchlíky začneme nenávidět úplně všichni.

Video  Kampaň Sami jsme byli uprchlíci  - UNHCR
Video se připravuje ...

Ostatně Češi úplně nemilují ani své vlastní emigranty. I ze srovnání se sousedními Poláky vycházíme (i poměrně k počtu obyvatel) jako národ, co svou vlast neopouští ani kvůli lepšímu platu, natož svobodě. Rádi si to děláme hezké doma, i když venku bývá dost nehezky.

Před časem to pochopil i Zemanův předchůdce na Hradě Václav Klaus. Když potřeboval ve svém pozdním a dekadentnějším období zabrnkat na struny vlastenectví, zacílil právě na emigranty. V podstatě z nich udělal zrádce národa: někdo přece musel i za totality zůstat doma, zabydlet paneláky a jezdit v trabantu. Když proti němu v prezidentské volbě v roce 2008 vytáhl emigrant Jan Švejnar, Klaus si zcela vážně posteskl, co nám to sem zanáší za cizácké emigrantské moresy. Lidé to milovali.

Problémem kampaně v režii UNHRC je i odlišnost naší někdejší migrace a současné muslimské vlny: už na první pohled jsou totiž nesrovnatelné. I většina Čechů sice byla obyčejnými ekonomickými migranty, které doma navíc nikdo nebombardoval; prostě jsme šli za lepším životem. Nevzali jsme flintu do ruky a nepostříleli komunisty, jak by dnes řekl exkomunista Zeman.

Jenže uprchlíci z bývalých komunistických zemí také nikdy nezpůsobili žádnou mnohamilionovou migrační vlnu. A navíc jsme pro asimilaci v jiných zemích mívali i lepší jazykové, profesní a náboženské vybavení. Kampaň OSN tohle všechno přehlíží. Bude proto i skvělou municí pro ty, s jejichž obavami a předsudky zkouší bojovat.