Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Haly pro uprchlíky lehly v Řecku popelem. „Může za to žhář,“ tvrdí hasiči

Autor: ČTK, kal - 
29. února 2016
10:45

První žhářské útoky související zřejmě s migrační krizí zaznamenali o víkendu v Řecku. Neznámí pachatelé podpálili dvě skladištní haly na severu země, které měly sloužit k ubytování uprchlíků, informovala v pondělí agentura DPA.

Haly využívané dřív armádou v městečku, ležícím zhruba 50 kilometrů severozápadně od Soluně, vyhořely téměř do základů, uvedla ráno řecká televize. Podle přesvědčení hasičů a starosty Grigorise Stamkose jde o dílo žhářů.

V Jannitse má být ve dvou opuštěných kasárnách uprchlický tábor pro přibližně 4000 migrantů. Městečko je vzdálené asi 60 kilometrů od přechodu Idomeni-Gevgelija na řecko-makedonské hranici. Podle odhadu policie tam čeká na povolení vstupu do Makedonie kolem 6500 lidí, ale makedonské úřady jich do země vpouštějí jen málo. V neděli mohlo hranici překročit pouze 305 uprchlíků, uvedla policie.

Makedonie už více než týden výrazně omezuje denní kvótu pro vstup běženců na své území. Prakticky všichni tito lidé chtějí pokračovat v cestě do bohatších zemí Evropské unie. Skopje následuje v dominovém efektu obdobná opatření států ležících na takzvané balkánské migrační trase – přes Srbsko, Chorvatsko a Slovinsko až po Rakousko.

Proud migrantů přicházejících do Řecka přitom nadále nepolevuje. V pondělí ráno jich připlulo do Pirea kolem 1800, sdělila správa tamního přístavu. Jde o lidi, kteří se v předchozích dnech dostali z Turecka na řecké ostrovy v Egejském moři.



V centru Atén strávily noc na pondělí pod otevřeným nebem stovky uprchlíků, včetně rodin s malými dětmi, napsala DPA s odvoláním na svědectví místních obyvatel.

Podívejte se, jakým potížím čelí uprchlíci na cestě Evropou: