Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Jeden dva miliony uprchlíků se v Evropě ztratí, tvrdí šéf europarlamentu

Autor: simao - 
29. února 2016
09:15

Podle šéfa Evropského parlamentu Martina Schulze není problém, aby Evropa přijala jeden či dva miliony uprchlíků. Takové množství by se prý v momentě, kdyby fungoval nějaký přerozdělovací mechanismus, v Evropě ztratilo. Jenže některé země uprchlíky přijímat nechtějí a Schulz to kritizuje. Co si v tomhle směru myslí o České republice? 

„Kdyby se opravdu všechny země podílely na přerozdělení uprchlíků, žádná krize by neexistovala,“ řekl Schulz v rozhovoru pro Lidové noviny. 

Podle německého politika by přitom byla Evropa schopna přijmout třeba dva miliony uprchlíků. „Evropská unie má přes 500 milionů obyvatel v osmadvaceti zemích. Když do nich rozdělíte jeden dva miliony uprchlíků, nikdo si jich nevšimne. Když se o totéž pokusíte jen v několika málo zemích, bude situace úplně jiná,“ upozorňuje Schulz.

Oprašuje přitom myšlenku kvót, které podle něj nejsou mrtvé. „Nemá smysl se bavit o hotspotech v Řecku a Itálii, pokud nebudeme schopni migranty účinně rozdělovat. To by se pak hotspoty změnily v obří uprchlické tábory,“ uvedl.

Neúspěch kvót prý považuje za smutnou kapitolu a opět apeluje na to, že je třeba pustit do Evropy ty, kteří utíkají před válkou, boji v Sýrii a Islámským státem. Kdo nemá humanitární důvody, musí podle něj počítat s vyhoštěním.

Česká vláda se přitom postavila proti kvótám a v rámci Visegrádské čtyřky apelovala i na plán B – v případě, že nebude dostatečně spolupracovat a plnit závazky Řecko a Turecko, zavřít hranice na Balkáně.

Schulz je však také proti zavírání hranic uvnitř EU. Lidé, kteří po tom volají, podle šéfa europarlamentu nepočítají s dalekosáhlými následky. „Konec Schengenu by měl dramatické důsledky, nejen politické, ale i hospodářské. Každý podnikatel, s nímž o tom mluvím, si je toho vědom. Kromě toho je volný pohyb osob a zboží jednou z největších a nejdůležitějších vymožeností EU,“ pokračuje Schulz.

I přes postoj ČR ke kvótám a k možnému zavření hranic ale Schulz Sobotkovu vládu nezkritizoval. Česko totiž podle něj přichází i s konstruktivními nápady. „Váš premiér Bohuslav Sobotka patří mezi konstruktivní politiky. A několikrát zdůraznil, že se Česko na určitých opatřeních podílet chce,“ dodal Schulz s tím, že kritizují hlavně země, které říkají, že se jich tenhle společný evropský problém netýká.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi