Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Komentář: Je vám 60 let? Vláda z vás udělá nesvéprávné dítě

Vláda projedná ochranu seniorů.
Vláda projedná ochranu seniorů.  (Autor: Blesk archiv)
Autor: Petr Holec - 
2. listopadu 2015
06:30

Politici se rozhodli pomoct starším lidem. Vláda proto nyní projedná návrh zákona ministerstva spravedlnosti, který rozšíří kategorii „zvlášť zranitelných obětí“ na osoby vysokého věku. Především proto, že se prý „senioři“ stávají častěji oběťmi různé trestné činnosti, především majetkové.

Zajímavé je, že se podle návrhu stane „zvlášť zranitelnou obětí“, a tudíž i podobně svéprávným jako dítě, každý nad 60 let. A jejda! Třeba já už se tak za čtrnáct let vrátím díky politikům do krásných bezstarostných dětských let, kdy za mě všechny důležité věci podepisovali rodiče, kteří mě taky živili, šatili…

Což je teď trochu problém: vláda ze mne sice udělá nesvéprávné dítě, nárok na důchod (či spíš symbolické kapesné na slevu v hypermarketu) ale budu mít až za několik let – pokud jednou vůbec. Jak pak sakra komukoli vysvětlím, že jsem sice méně svéprávný, potřebuji ale pořád práci, protože jinak skončím na ulici? Nebo jinak: je ze mne sice znovu bezstarostné dítě, plenky ale zatím ještě nepotřebuji!

Ano, návrh zákona má pomoct seniorům při jednání s policií a se soudy a taky jim zajišťuje bezplatnou právní pomoc. Proč ne. Nicméně už v 60 letech? Dnes, kdy se průměrně dožíváme přes 75 let? Jaký rok mají na kalendáři úředníci na ministerstvu spravedlnosti: snad 1903? Návrh zákona totiž lidi nad 60 let popisuje tak, že mají menší povědomí o současném světě, a potřebují proto poradit, jak se v něm zorientovat.

Obávám se, že přesně to potřebuje někdo na ministerstvu spravedlnosti. Kdysi něco podobného populisticky navrhoval Tomio Okamura, ten je ale přece jen… Tomio Okamura. Politici mu tehdy vzkázali, že je trochu méně svéprávné dítě sám. Dokonce i Moravák z Tokia, jak si Okamura sám říká, ovšem tehdy navrhoval jako věkovou hranici 70 let! 

e.44 ( 2. listopadu 2015 20:38 )

To tvoje: "Hlavně by se to mělo týkat ....." se obecně týká spíš blbců než seniorů obecně. Ten kdo je blbej, dopouští se takových blbostí po celý život, ten kdo má mozek v hlavě, nedopouští se toho ani jako senior, pokud netrpí nějakou nemocí, která by mu bránila v normálním úsudku. Takže by to chtělo, pokud už by to někdo chtěl skutečně řešit, individuální přístup. Jenže ti poličtí šašci, aby to vypadalo že něco dělaj, jsou schopni jenom populistického obecného zmetku, místo něčeho skutečně prospěšného, co nebude i zároveň škodit a co nebude zároveň i účelové jako vejvar pro určitou skupinu lehkoživek.

tgbg ( 2. listopadu 2015 19:19 )

Konečně se napravují komunistické křivdy. Komouši důchodce cíleně likvidovali, aby jim nemuseli platit důchody.

bolk33 ( 2. listopadu 2015 15:57 )

Proč se nehledá příčina a následně netrestá? Na co máme policii, různé občanské poradny.....? Další práce pro právníky, a pro jaké? Kdybychom žili v právním státě, kde se dodržují zákony a úředníci byli za jejich dodržování zodpovědní, nebylo by zákona potřeba. Začít by se mohlo na katastrálních úřadech - že tam dochází k porušování zákonů vědí soudci, politici, právníci, policie, veřejná ochránkyně práv.... To by, ale právníkům ubylo mnoho práce-peněz. Nový zákon pro seniory - to má být gesto pro koho??

perla99 ( 2. listopadu 2015 13:22 )

Tak to tím pádem sníží hranici odchodu do důchodu, ne? Když nebudu moci jednat s úřady a podobně, tak nebudu moct ani zodpovědně pracovat !

aronak ( 2. listopadu 2015 12:39 )

Na rozdíl od většiny zde diskutujících si myslím, že by staří lidé měli být více chráněni, protože v dnešním světě jsou velmi zranitelní. Hlavně by se to mělo týkat jejich vynucených podpisů pod různé smlouvy "výhodných nákupů", podpisy pod kupními (darovacími) smlouvami na jejich nemovitosti apod. (tyto smlouvy by musely posvětit jejich děti apod., aby nedocházelo k tomu, že důchodci podepíší něco, co vlastně podepsat ani nechtějí). Pro mladé - také jednou budete staří a budete třeba rádi, když Vás bude lépe chránit zákony.

Zobrazit celou diskusi