Pátek 10. května 2024
Svátek slaví Blažena, zítra Svatava
Polojasno 18°C

Totální zkáza v Japonsku: Foto PŘED a PO

Autor: INT, šim - 
14. března 2011
06:54

Fotografie totální zkázy. Snímky z družic zachycují Japonsko před pátečním zemětřesením a ničivou tsunami a poté. Tam, kde byly domy, silnice, kde protékaly čisté řeky, kde byla letiště, parky, průmyslové a zemědělské oblasti, jsou dnes tlející hnědé plochy plné bláta, trosek, domů, aut a těl obětí.

Zemětřesení a následná vlna tsunami, která zdevastovala pás pobřeží o délce 2100 kilometrů, nenechaly v Japonsku kámen na kameni. Počet obětí bude šplhat do desetitisíců, 600 000 lidí bylo evakuováno, celá města byla vymazána z mapy.

Bylo zničeno více než 20 000 domů. Voda odřízla velké oblasti od světa. Záchrana může přijít jen vzduchem vrtulníky nebo na člunech. Pokud voda silnice neroztrhala, zavalily je trosky a bahno.

Nejvíce byla postižena prefektura Mijagi na severovýchodě Japonska. Po devítistupňových otřesech přišla až desetimetrová vlna, která smetla naprosto vše.

Celá země se potýká s nedostatkem elektřiny. V Tokiu je už na příděl, je zapnuta pouze některou denní dobu. Navíc jsou hlášeny časté výpadky. Také pitné vody je málo. Poničeny byly optické kabely, nefunguje internet, většina mobilních telefonů nemá signál.

Na severovýchodě země jsou navíc hlášeny problémy ve třech jaderných elektrárnách. Ve Fukušimě 1 došlo v sobotu k výbuchu nahromaděného vodíku, jehož následkem se zřítila budova jednoho reaktoru, Onagawa v neděli vyhlásila jaderný poplach kvůli naměřeným nadlimitním hodnotám radiace, v elektrárně Tokaj funguje jenom jedno ze dvou chladících čerpadel.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi