Neděle 5. května 2024
Svátek slaví Klaudie, zítra Radoslav
Oblačno 21°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

ONLINE: Japonsko bojuje s jadernou katastrofou

Autor: evak, šim, jos, ap - 
14. března 2011
16:20

ONLINE: Fukušima 1, Onagawa a Tokaj 2. To jsou jména tří jaderných elektráren, na které se upírají oči celého světa. Po pátečním zemětřesení a tsunami hlásí tyto japonské elektrárny velké problémy. Ve Fukušimě 1 došlo k další explozi. Navíc dochází k selhávání chlazení reaktoru, což zvyšuje riziko přehřátí. Také Onagawa vyhlásila jaderný poplach. V Tokaji selhává chlazení reaktoru.

V noci z neděle na pondělí zasáhlo břehy Japonska další zemětřesení. Dosahovalo 6,2 Richterovy stupnice. Třásly se i budovy v Tokiu, které od epicentra jsou vzdálené 140 kilometrů. V pondělí ráno došlo také k druhému výbuchu v jaderné elektrárně Fukušima 1. Podle vlády nebyl porušen kryt reaktoru a nedošlo k úniku radiace.

Stav v jaderných elektrárnách je přesto vážný, Japonsko a s nimi celý svět se obává jaderné katastrofy. Reaktory jsou chlazeny mořskou vodou, což je podle odborníků extrémně nebezpečné. Chlazení v jednom z Fukušimských reaktorů navíc selhává. Záchranáři zatím nacházejí v oblastech zasažených pátečním zemětřesením další mrtvá těla, odhady hovoří o tom, že obětí může být až 12 tisíc.

ONLINE - PONDĚLÍ

21:32 Prezident republiky Václav Klaus zaslal v pondělí kondolenční telegram císaři Japonska Akihitovi v souvislosti se zemětřesením a následnou ničivou vlnou tsunami, které postihly východní pobřeží Japonska v minulých dnech.

19:54 "Mezi lidmi roste pocit, že nám vláda neříká pravdu. Na jedné straně jsou japonská média, která snižují dramatičnost jaderné hrozby a zaměřují se na lidské příběhy, na druhé straně jsou zahraniční média, která mluví o nukleární katastrofě. Ve firmě, kde pracuji, poslali nejdůležitější zaměstnance do Hong Kongu, Singapuru nebo dokonce do Sydney. Já osobně plánuji také opustit Japonsko stejně jako mnoho mých přátel,“ napsal čtenář BBC z Tokia.

18:58 Zemětřesením a tsunami bylo narušeno a zničeno neuvěřitelných 46 000 domů.

18:10 S rostoucími obavami ze zhroucení jaderné elektrárny Fukušima, úředníci na Filipínách varují své občany před poplašnými zprávami, že radiace ohrožuje i sousední státy Japonska.

17:36 "Je velmi pravděpodobné, že se radioaktivní částice, které unikly z japonské jaderné elektrárny poškozené vlnou tsunami, dostanou i do Česka,“ uvedla v Českém rozhlase Dana Drábová, předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost.

Japonci zažívají strach z radiace, měření podstupují i malé děti Japonci zažívají strach z radiace, měření podstupují i malé děti | EPA

17:01 Japonsko oficiálně požádalo o pomoc Mezinárodní agenturu pro atomovou energii v současné jaderné krizi.

16:46 Podle zpráv japonské televize se v reaktoru Fukušima 2 náhle zvýšil tlak, což opět zablokoval přísun chladící vody do reaktoru. Jaderné tyče jsou tak opět vystaveny nebezpečí tavení.

16:04 Situace ve Fukušimě není dobrá. Pro BBC to prohlásil šéf japonské agentury pro jadernou bezpečnost Toshihiro Bannai. Japonský jaderný inženýr Masashi Goto pak prohlásil, že následujících 24 hodin bude kritický. Vyjádřil znepokojení nad hrozbou výbuchu prvního a třetího Fukušimského reaktoru. Jaderný reaktor podle něj používá určitý typ paliva, jehož výbuch by znamenal rozložení plutonia až dvakrát tak daleko, než při konvenčním výbuchz jaderného paliva.

15:11 Celkový počet mrtvých v Japonsku se vyšplhal na 5000. Podle odhadů ale bude mrtvých více než 10 000. V zemi je zmatek, docházejí potraviny, pohonné hmoty dokonce pytle na mrtvoly.

14:41 Palivové tyče ve druhém reaktoru Fukušimské elektrárny byly podle šéfa tokijské zpravodajské agentury zcela odhaleny po více než 2,5 hodiny. Pokud by došlo k tavení paliva, zvýšilo by to podle agentury Reuters výrazně riziko úniku radiace.

14:11 Všichni členové České filharmonie, kteří v těchto dnech koncertují na turné v Japonsku, jsou v pořádku. Zemětřesení se místa jejich pobytu nedotklo.

13:36 Japonsko uvolní 1,26 milionů kubických metrů ropy ze zásob soukromého sektoru. Toto množství zajistí chod země na tři dny, oznámil japonský ministr obchodu Banri Kaieda.

13:00 17 příslušníků armádního námořnictva bylo lehce kontaminováno radioaktivitou. Spojené státy už dopoledne odvolaly svou letadlovou loď a letectvo od břehu, poté co jedna z lodí vjela přímo do radioaktivního mraku

12:37 Další rána pro Fukušimskou jadernou elektrárnu. Podle agentury Reuters je možné, že došlo k odpaření chladící vody v jednom z reaktorů. Vedení elektrárny zároveň oznámilo, že může dojít k tavení palivových tyčí ve druhém reaktoru.

Schéma reaktoru Schéma reaktoru | ČTK

12: 06 Japonské úřady ohlásily, že kromě ochlazování reaktorů ve Fukušimě bude až do úterního rána ochlazována i jaderná elektrárna Tokai.

12:02 Japonsko pocítilo další slabý otřes. Epicentrum zemětřesení o síle 4,9 bylo u ostrova Honšú. V posledních dnech zaznamenalo Japonsko 400 otřesů.

11:52 Japonsku pomáhá i Velká Británie, která do oblasti vyslala tým záchranářů se dvěma psy, kteří jsou speciálně vycvičeni pro vyhledávání lidí v troskách.

11:20 Lidé z japonského ostrova Honšú, kteří přežili ničivé zemětřesení a následnou tsunami, bojují se zimou a s kritickým nedostatkem pitné vody.

10:59 Nejménně u 22 lidí musela být zahájena léčba kvůli zásahu radioaktivním zářením. Pracovníci jaderné elektrárny Fukušima podle lokálních médií pumpují mořskou vodu do druhého reaktoru.

Video  Záběry z pondělního výbuchu ve Fukušimě 1  - youtube.com, reuters
Video se připravuje ...

10: 21 Svou pomoc Japonsku nabídlo 69 států a organizací. Mezi nimi je i Čína, jejíž tým již pracuje v Iwate. Miliony lidí na zdevastovaném severovýchodním pobřeží ale zatím zůstává bez pomoci. Zatím obdržely pouze deset procent potravin a dalších věcí, které nyní akutně potřebují.

10:04 Velvyslanectví České republiky v Japonsku nemá informace, že by se mezi oběťmi nacházeli nějací Češi. Během víkendu se ambasádě podařilo kontaktovat všechny Čechy, o jejichž pobytu v Japonsku vědělo.

9:54 Japonská agentura Kjódó upřesnila počet obětí, mrtvých je asi 5000.

9:40 Japonské automobilky Toyota, Nissan a Honda dnes zastaví výrobu. Továrnám se nedostává materiál k produkci.

9:12 Společnost Tepca, která provozuje elektrárnu Fukušima 1 uvedla, že chlazení nefunguje u dvou reaktorů.

9:06 Japonsko nebude pořádat plánovaný šampionát v krasobruslení, který se měl konat od 21. března v japonském Tokiu, informuje o tom agentura Kjódó.

8:40 Z Japonska přicházejí děsivá svěděctví o tom, jak lidé unikli ničivým živlům. "Má starší sestra byla v autobuse, když přišla vlna. Řidič autobusu cestujícím řekl, ať vystoupí a utíkají. Sestře se to podařilo, ale někteří lidé tak rychlí nebyli," řekl agentuře AFP Miki Otomo, který zažil tsunami v městě Sendai.

8:35 Australský ministr zahraničních věcí Kevin Rudd není spokojen, jak japonská vláda informuje svět o dění v jaderných elektrárnách. Situace dospěla do bodu, kdy je potřeba mít všechny detailní informace. "My, jako mezinárodní společenství, potřebujeme přesné informace o aktuálním stavu v reaktorech," nabádá Tokio Kevin Rudd.

Schéma elektrárny ve Fukušimě Schéma elektrárny ve Fukušimě | ČTK

8:24 Japonský vláda doporučila pracujícím a školákům, ať zůstanou doma. Oslabená hromadná doprava těžko zvládá nápor.

8:14 Japonské akcie se v obavách z dopadu zemětřesení a tsunami propadly nejvíce od podzimu 2008. Index Nikkei klesl o 7% na 9.460 bodů.

8:00 Japonské úřady oznámily, že před druhým výbuchem v elektrárně Fukušima 1 utrpělo zásah radiací 22 lidí, dalších 190 lidí mohlo být účinkům radiace vystaveno.

Tři dny po zemětřesení... Žena v obci Soma, prefektura Fukushima, utírá slzy poté, co zjistila, že z jejího domu nezbylo vůbec nic. Tři dny po zemětřesení... Žena v obci Soma, prefektura Fukushima, utírá slzy poté, co zjistila, že z jejího domu nezbylo vůbec nic. | ČTK

7:51 Americké válečné lodě a letadla s humanitární pomocí se na čas vzdálila od japonských břehů. Podle Američanů jde o preventivní krok kvůli možné zvýšené radiaci. Plavidlo USS Ronald Reagan prý hodinu proplouvalo mrakem radiace.

7:44 Na severu země je podle japonské vlády asi 2 milionu domácností bez elektřiny, 1,4 milionu domácností je pak bez tekoucí vody.

7:40 Singapur oznámil, že kvůli menšímu úniku radiace začne testovat japonské potraviny, které se do země dováží. Z Japonska se do Singapuru exportuje ovoce, zelenina, maso a mořské ryby.

7:33 Podle informací japonské agentury Jiji ve druhém reaktoru jaderné elektrárny Fukušima 1 přestalo fungovat chlazení. V reaktoru rychle ubývá voda.

7:18 Záchranáři našli 2000 mrtvých těl na pobřeží provincie Mijagi - tisíc na poloostrově Ošika a dalších tisíc v Minamisanriku, uvedla to japonská tisková agentura Kjódó.

7:12 V okruhu 20 km od elektrárny byli evakuováni lidé. evakuace se dotkla asi 210 000 lidí. Guvernér Tokia po druhé explozi nařídil měření úrovně radiace i v hlavním městě. To je od elektrárny Fukušima 1 vzdálené 240 kilometrů.

7:02 Mluvčí japonské vlády Jukio Edano uvedl, že exploze v jaderné elektrárně Fukušima 1 nepoškodila kryt reaktoru. Nehrozí prý žádný vážný únik radiace. Japonská televize podle serveru BBC uvedla, že v důsledku výbuchu se zřítila jedna ze zdí budovy reaktoru. Počet zraněných zaměstnanců elektrárny stoupl na jedenáct.

6:44 Jadernou elektrárnou Fukušima 1 otřásl druhý silný výbuch. Z třetího bloku se valí kouř. Podle odborníků ale není poškozen plášť reaktoru. Při explozi bylo zraněno sedm lidí.

6:11 U břehů Japonska došlo k dalšímu zemětřesení. Třásly se i budovy v Tokiu. Podle Richterovy stupnice dosahovalo zemětřesení 6,2, epicentrum bylo 140 km od Tokia. Další vlna tsunami ale prý nehrozí.

ONLINE - NEDĚLE

22:59 Úřady oficiálně potvrdily 1800 obětí, 530 000 lidí je bez domova, 450 000 lidí zůstalo po zemětřesení a tsunami bez přístřeší. 80 000 lidí muselo opustit své domovy z důvodu nebezpečí kontaminace radioaktivitou.

22:47 Větrné proudění v oblasti Fukušima je pro Japonsko příznivé. fouká západní vítr, který odnese radioaktivní mrak nad Pacifik. „Vítr je pro Japonce dobrý,“ citoval japonskou meteorologickou agenturu ředitel Společnosti pro bezpečnost jaderných elektráren Lennart Carlsson ze Švédska. „Mrak nepředstavuje žádné riziko pro další země,“ dodal.

22:31Vypadá to, že to nejhorší máme za sebou,“ řekl v neděli stanici BBC profesor Patrick Regan, expert na radiaci a ochranu životního prostředí. Podle něj nic nenasvědčuje tomu, že by nějaká další jaderná elektrárna v Japonsku byla zemětřesením poškozena.

Japonci a s nimi celý svět se děsí jaderné katastrofy. V elektrárně Fukušima 1 došlo už k druhé explozi v blízkosti reaktoru Japonci a s nimi celý svět se děsí jaderné katastrofy. V elektrárně Fukušima 1 došlo už k druhé explozi v blízkosti reaktoru | Reuters, ČTK

21:05 Japonské úřady oznámily, že hodnoty radioaktivity naměřené v okolí jaderné elektrárny Onagawa se vrátily do normálu. Stav nouze zde byl vyhlášen v neděli odpoledne poté, co hodnoty překročily povolené limity.

20:30 Záchranáři se snaží dostat na severovýchod země k tisícům lidí, kteří tam již několik dní zůstávají bez pomoci. Televize NHK uvedla, že v prefektuře Mijagi je bez pomoci 3400 lidí ve městě Kesennuma, 2300 lidí v Minamisanriku a 3800 ve městě Išinomaki. Do města Soma v prefektuře Fukušima se záchranáři nedostali ještě vůbec. Silnice jsou zatopené a zdevastované.

20:19 Stupeň radiace je v okolí jaderné elektrárny v Onagawě údajně v normě. V jedné z administrativních budov elektrárny se ukrývá 200 přeživších. Množství radiace v okolí prý pokleslo už během odpoledne.

19:15 Japonská stanice NHK uvedla, že oficiální počet obětí je 1596. Nezvěstných zůstává přes 10 000 lidí.

18:36 Jedno ze dvou čerpadel, které se používá k chlazení reaktoru v jaderné elektrárně Tokaj 2, přestalo pracovat. Záložní čerpadlo zatím funguje. Elektrárna se automaticky vypnula po pátečním zemětřesení.

18:10 Fukušima 1 ochlazuje tři přehřívající se reaktory pomocí mořské vody. Ve Fukušimě v sobotu explodoval vodík a vedl ke zborcení jedné ze čtyř budov elektrárny. Kovový obal, který chrání samotný reaktor, však zůstal neporušen. V neděli odpoledne byl vyhláše jaderný poplach také v elektrárně Onagawa. Příčinou byly zvýšené hodnoty radiace v okolí elektrárny.

18:02 Japonská společnost pro atomovou energii uvedla, že chladící systém reaktoru v elektrárně Tokaj funguje, přestože dva ze tří dieslových agregátů, které pohání chlazení, jsou mimo provoz.

17:18 „Dostali jsme hlášení o tom, že ve městech bude vypínána elektřina, a to mezi 9. a 13. hodinou ráno a od 18 do 22 hodin večer. Chtěli jsme si nakoupit svíčky a dostatek vody, ale v obchodech nic není. Potřebujeme vodu, převařujeme ji pro naše sedmiměsíční miminko, nevíme, jak dlouho ta omezení budou trvat,“ napsala do internetové diskuze serveru BBC.com Laura Šimazato z Tokia.

17:09
Jaderná elektrárna ve městě Tokaj, která leží asi 120 km severně od Tokia, se po pátečním zemětřesení automaticky vypnula.

17:06 Jedno z čerpadel chladícího systému jednoho z reaktorů v jaderné elektrárně Tokai v centrální prefektuře Ibaraki přestalo pracovat. Informovala o tom agentura Kyodo.

17:00 Podle experta na konstrukci jaderných elektráren je chlazení reaktoru pomocí mořské vody velice neobvyklé a extrémně nebezpečné.

16:56 Bývalý konstruktér jaderných elektráren Masaši Goto prohlásil, že Japonsko se potýká s velice vážnou krizí, a vyzval vládu, aby uveřejnila více informací, které dosud nezveřejnila. Řekl také, že jeden z reaktorů v elektrárně Fukušima 1 je velmi nestabilní. Kdyby došlo k jeho zhroucení, mělo by to nedozírné následky. „Například neřekli, kolik vodíku odpustili. Nejsou ani známy hodnoty o tom, jak moc byl radioaktivní,“ řekl Goto.

16:53 Stav v Japonsku zhoršuje také erupce sopky Šinmoedake na jihozápadě země. Probudila se po dvoutýdenním klidu a chrlí prach kameny. Není jasné jestli erupce souvisí s páteční událostí.


16:31 OSN, přesněji Úřad pro koordinaci humanitární pomoci v Ženevě vyhlásil, že již bylo evakuováno 600 000 lidí.

15:32 - Prefektura Mijagi patří k zemětřesením nejpostiženějším oblastem. V pátek vypukl na turbíně elektrárny Onagawa požár, který se však brzy podařil uhasit.

15:09 - Odborníci nyní zjišťují, kde a jaký je zdroj radiace. Ohrožení je prozatím na nejnižším stupni.

15:07 - V jaderné elektrárně Onagawa v prefektuře Mijagi byl vyhlášen stav ohrožení. V okolí elektrárny byly naměřeny nadlimitní hodnoty radiace.838071:gallery:true:true

14:56 - Japonská vláda mobilizovala 100 000 vojáků pro pomoc s odstraňováním následků katastrofy.

14:40 Radioaktivní mrak se pohybuje směrem k moři. Německá meteorologická služba oznámila, že ho vítr žene na širé moře, tedy směrem od pevniny a obyvatel. Hrozí však, že působením nízkého tlaku vzduchu by se mohl stočit směrem na Tokio.

14:29 Japonské úřady pro jadernou energii připravují k chlazení reaktoru 2 elektrárny Fukušima 1 použít mořskou vodu. Reaktory 1 a 3 už jí zkoušejí ochlazovat.

14:04 Hodnoty radiace v reaktoru 3 dle japonské vlády nepřesahují povolené limity. V Japonsku započal krizový režim přidělování elektřiny. To prý způsobí občasné výpadky.

13:24 Sobotní výbuch v elektrárně byl klasifikován jako nehoda a označen stupněm 4 na mezinárodní stupnici pro měření jaderných havárií. Černobyl byl označen nejvyšším stupněm, číslem 7.

13:15 - Situace v bloku 3 je zřejmě mimo kontrolu. "Je možné, že v bloku 3 dojde k výbuchu nahromaděného vodíku," řekl vládní mluvčí Yukio Edano

12:55 Nové zprávy z Japonska říkají, že tlak stoupá i v reaktoru 1,2 a 4.

12:41 Páteční zemětřesení vychýlilo zemskou osu o  25 centimetrů a o 2,4 metru posunulo největší z japonských ostrovů Honšú.

12:34 Stoupající tlak v reaktoru 3 zatím neznamená žádné riziko. Vláda ale nepopírá, že se situace může zhoršovat.

12:12 Naoto Kan řekl o katastrofě, že je to pro zemi největší tragédie od druhé světové války.

11:53 Premiér Naoto Kan prohlásil, že už bylo z trosek zachráněno 12 000 lidí. A přibližně 310 000 evakuovaných lidí je ubytováno v provizorních přístřešcích.

11:32 Dva dny přečkal šedesátiletý Japonec na střeše od svého domu v blízkosti Fukušimy. Střecha se od domu odtrhla a Japonec využíval trosky střechy jako plavidlo. Námořníci ho našli asi 30 kilometrů od pobřeží.

11:17 Vláda vyhlásila, že reaktor 3 se nepřehříval. Jedná se o problém pouze reaktoru 1.

11:05 Dále přetrvává varování před možným nedostatkem elektřiny. Ministr průmyslu Banri Kajeda požádal hlavně velké společnosti, aby snížily spotřebu na minimum.

10:50 Fronty u čerpacích stanic v Sendaji dosahují už do vzdálenosti téměř čtyřech kilometrů. Lidé jsou prý z katastrofy stále v šoku, přesto se snaží získat základní potraviny a natankovat palivo.

10:30 Japonská Národní banka poskytla 55 miliard jenů (670 milionů dolarů) 13 bankám, které sídlí v postižených oblastech.

10:14 Japonská meteorologická stanice varuje před dalšími tsunami. Mluvčí ústavu Takashi Yokota řekl: "Japonsko by se mělo rychle zotavit, pak by ale měly začít přípravy na další tsunami."

10:03 Automobilky Toyota, Honda, Nissan přeruší na čas výrobu. Honda na čas končí dokonce ve dvou prefekturách. Momentálně nejsou schopné získat potřebné množství autodílů a hodlají tímto způsobem šetřit energii do konce krizového režimu.

9:43 Japonská média kritizovala vládu za pomalé poskytování informací ohledně včerejšího výbuchu. Vláda shromažďovala informace o radioaktivitě a následcích výbuchu celých pět hodin.

9:29 Vládní mluvčí řekl, že páteční zemětřesení bude mít pravděpodobně značný dopad na ekonomiku.

9:01 Zemi i dnes zasáhly další otřesy. Nejsilnější bylo zemětřesení o síle 6,2 stupně Richterovy škály, jehož epicentrum bylo vzdálené pouhých 180 kilometrů východně od metropole Tokia. Přestože záchvěvy byly zejména na vyšších budovách velmi citelné, zatím nebyli hlášení noví zranění či vážnější hmotné škody.

8:50 Na pobřeží Mijagi a Iwate bylo nalezeno už více než 600 těl. Japonské orgány pro jadernou bezpečnost předpokládají, že až 160 lidí mohlo být vystaveno radioaktivnímu záření.

8:38 Japonská policie uvádí, že počet obětí dosáhne 10 000 jen v oblasti Mijagi. Jen od půlnoci zde bylo nalezeno dalších 379 těl. Oblast Mijagi byla vlnou zasažena nejvíce.

8:28 Ve městech se tvoří zácpy a lidé začínají být nervózní. Snaží si nakoupit jídlo a natankovat benzín. Zásoby docházejí. V chaotické situaci vyvstává problém pro dodavatele potravin a medikamentů.

8:11 Vláda varuje před nedostatkem elektřiny vzhledem poškození jaderných elektráren ve Fukishimě. Zároveň prohlásila, že prozatím uvolněná radiace do ovzduší nepředstavuje hrozbu pro životní prostředí.

7:36 Japonská vláda oznámila riziko výbuchu reaktoru 3 ve Fukušimě 1. Je však veliká pravděpodobnost, že to ustojí stejně jako reaktor 1 při prvním výbuchu, který byl chráněn kovovou schránkou.



honza51 ( 15. března 2011 07:17 )

takové čtenáře jako je "james888" a "suuri" Blesk potřebuje . Ještě pár článků a tito "chudáci" vyvolají hysterii a někdo se zase na tom napakuje . No a nadpis u "suuriho" příspěvku mluví za vše. Tak se běžte zahrabat a čekat na konec světa. A nakonec i kdyby to dopadlo katastroficky, tak my proti tomu, tady v ČR nic neuděláme, tak proč panikařit? Jak se říká "...nač stahovat kalhoty, když brod je ještě daleko...."

james888 ( 14. března 2011 20:19 )

Lidičky bude se opakovat Černobyl? Oni tvrdí že ne,ale ty exploze nebyli zrovna malí myslím si že LŽOU jako tenkrát Rusové!!!

suuri ( 14. března 2011 15:49 )

může dotknout celé zeměkoule!! A proti živlům jsme všichni moc malí!

rezacek ( 14. března 2011 15:00 )

Vodu néééé !!!! PÍSEK !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

rezacek ( 14. března 2011 14:59 )

Souhlasím, ale když voni jim ten Sachalin Rusáci nechtějí dát.

Zobrazit celou diskusi