Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Počasí: Kvůli oblevě hrozí záplavy!

Česko čeká obleva, hrozí dokonce záplavy!
Česko čeká obleva, hrozí dokonce záplavy!  (Autor: Helena Lacinová)
Autor: rum, apk - 
5. ledna 2011
06:30

Tři miliardy kubíků sněhu pokrývá naše území. Kdyby najednou roztál, naplnil by čtyřikrát Orlickou přehradu! To se sice naštěstí nestane, nicméně varování meteorologů před zítřejším oteplením, které by mohlo přinést záplavy, trvá.

Na území republiky leží od 1 cm na Brněnsku po 38 cm sněhu na Karlovarsku, na horách je od 30 do 120 cm sněhu.

Sníh by naplnil čtyřikrát Orlickou přehradu

„Odhadem je to zhruba tři miliardy kubíků sněhu. Ve sněhu leží téměř 39 litrů vody na metr čtvereční. Toto množství sněhu by naplnilo čtyřikrát Orlickou přehradu,“ uvedla meteoroložka Dagmar Honsová z Meteopressu.

Tato čísla jsou pro odborníky nyní moc důležitá. Už zítra totiž přijde mohutné oteplení. Teploty budou ve dne nad nulou, o víkendu se čeká až 7 stupňů a navíc bude pršet.

„Právě v horských oblastech očekáváme v pátek a v sobotu větší srážky. Naprší tu centimetr na metr čtvereční, v nížinách to bude méně,“ dodala meteoroložka.

Jindy zanedbatelný déšť je ale o to nebezpečnější, že zem je promrzlá a nic se do ní nevpije. „Pokud nebude déšť intenzivnější, odtávání by nemělo přinést výraznější vzestupy hladin řek,“ uklidňuje Honsová. Nicméně meteorologové vydali výstrahu před ledovkou, protože to, co přes den roztaje, v noci namrzne.


784297:gallery:true:true

Kdyby veškerý sníh, který leží v Česku, najednou roztál, voda z něj by čtyřikrát naplnila Orlickou přehradu.


ylatouf ( 5. ledna 2011 07:21 )

nepřáteli komunistů byli jaro,léto, podzim,zima a imperialisti.Dnes je to pododné nepřátlé největší jsou jaro,léto,podzim, zima a komunisti.

Zobrazit celou diskusi