Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Zemřel český skaut, který byl zraněn v Litvě

Autor: ČTK, mivr - 
5. srpna 2010
09:23

Aktualizováno: Ve středu zemřel v litevském Kaunasu po několikadenním boji o život vážně zraněný český skaut. Koncem července na něj a dalších dvacet jedna skautů spadlo opuštěné stavení, v němž se výletníci chránili před deštěm. Chlapec zemřel přesně v den svých devatenáctých narozenin.

Mladík byl od neděle, kdy u litavské obce Pakapiu k neštěstí došlo, připojený k přístrojům. Česká konzulka Martina Heranová uvedla, že se momentálně projednává převoz chlapcova těla do České republiky. Zda proběhne pitva, odsouhlasí jeho rodiče. "Měl těžce pohmožděné plíce a byl připojený na respirační zařízení. Minulý týden se jeho stav začal zlepšovat, ale dnes došlo k recidivě a mladík zranění podlehl," uvedla Heranová.

Nehodou utrpělo zranění celkem osm skautů. Většina z nich skončila se zlomeninami končetin a žeber, někteří měli poraněnou hlavu. Minulý týden opustilo nemocnici šest zraněných skautů. Ještě tam zůstala dívka, která byla z hospitalizace propuštěna ve středu a vrátila se do Česka.

"V době smrti byli s chlapcem v nemocnici rodiče," řekl pro Blesk.cz mluvčí Ministerstva zahraničních věcí Jiří Beneš. Smutné je, že lékaři původně ani nedávali tu možnost, že by někdo ze zraněných skautů, kteří tam byli na cyklovýletě a kterým bylo mezi čtrnácti a osmnácti lety, mohl na následky poranění zemřít.

pavelholec ( 5. srpna 2010 11:16 )

Nikdy nevíte co se může stát..sice to život nevrátí, ale bolest zmírní zcela jistě.

Zobrazit celou diskusi