Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Skauti přivezli do Brna betlémské světlo

Betlemské světlo - ilustrační foto
Betlemské světlo - ilustrační foto  (Autor: Martin Přibyl)
Autor: ČTK - 
13. prosince 2008
18:29

Brněnští skauti přivezli v sobotu z Vídně do Česka opět po roce betlémské světlo. Rozšířit by se mělo už tradičně do celé republiky.

Pro plamen, který má přinášet radost a pohodu všem lidem dobré vůle, si mohou lidé přijít poprvé v neděli na bohoslužbu do katedrály svatého Petra s Pavla na Petrově. Druhou možnost budou mít v neděli 23. prosince, kdy během akce Vánoce na radnici budou skauti rozdávat po celý den betlémské světlo na Nové radnici.

Od 20. prosince začnou skauti světlo štafetově rozvážet vlakem po celé zemi. Na železničních zastávkách budou skauti vystupovat a předávat světlo všem, kdo si pro ně přijdou, nejčastěji místním skautům. Ti ho pak roznesou do kostelů a domácností ve svém okolí. Přesný harmonogram rozjezdů všech vlaků je k dispozici na internetové stránce www.betlemskesvetlo.cz

Nápad šířit mezi lidmi plamen vznikl v roce 1986, kdy pracovníci rakouského rozhlasu vytvořili sbírku Světlo ve tmě na pomoc zrakově postiženým. Myšlenky se pak ujali místní skauti, kteří se rozhodli přivážet světlo přímo z Betléma. V následujících letech se začali do Vídně pro plamen sjíždět desítky skautských organizací z celé Evropy, letos přijeli do rakouské metropole z 25 zemí. Brněnští skauti tak činí každoročně už do roku 1990.