Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Češi jsou rasisti, tvrdí nejnovější průzkum

Rom v rodině? Ani za nic, míní většina Čechů
Rom v rodině? Ani za nic, míní většina Čechů  (Autor: Petr Merta)
Autor: ČTK - 
19. července 2010
13:25

Rom či Romka jako soused, kolega v práci, nebo dokonce životní partner? Pro většinu Čechů něco nepředstavitelného! Vyplývá to z posledního průzkumu agentury Focus.

Roma či Romku dokázalo představit jako partnera, přítele, souseda nebo spolupracovníka méně než deset procent lidí. A jen zhruba pětina dotázaných je ochotna je akceptovat jako občany Česka. Naopak 43 procent lidí uvedlo, že by je nejraději do země nevpouštěli nebo je vyhostili. Jen o málo shovívavější jsou Češi k Ukrajincům, které by jako partnery či přátele přijalo 15 % lidí, a k Vietnamcům, které by akceptovalo 25 % dotázaných.

Raději Vietnamce než Roma?

Jen o málo shovívavější jsou Češi k Ukrajincům, které by jako partnery či přátele přijalo 15 % lidí, a k Vietnamcům, které by akceptovalo 25 % dotázaných.

Přibližně třetina lidí u obou zmíněných národností uvedla, že by je byla ochotna přijmout jen jako návštěvníka státu. O něco vstřícnější jsou už občané Česka k Polákům a Němcům. Coby životní partnery si je dokáže představit pět, respektive šest procent lidí. Šedesáti procentům dotázaných by ale Poláci nevadili jako přátelé, sousedé nebo spolupracovníci. Pětina by je akceptovala jen jako návštěvníky Česka. Němce by jako přátele, sousedy nebo spolupracovníky bralo 39 procent lidí. Pro třetinu respondentů jsou přijatelní jen jako návštěvníci ČR.

Moraváci mají blíž ke Slovákům

Naproti tomu více než dvě třetiny respondentů si dovede představit jako svého partnera Čecha či Češku, necelá polovina pak i Moravana nebo Moravačku. Pokud by šlo o Slováka, za partnera by si je vybrala zhruba čtvrtina dotázaných. Ze všech posuzovaných národností ale byli Slováci a Slovenky nejčastěji vítáni jako přátelé, což uvedlo 35 procent lidí. Z regionálního hlediska mají obyvatelé Moravy a Slezska blíže ke Slovákům.

Obyvatelé Čech si pak drží od obyvatel Moravy větší odstup než je tomu naopak. Mezi obyvateli Čech by si Čecha nebo Češku jako životního partnera dokázalo představit 81 procent dotázaných, Moravana či Moravanku jen sedmatřicet procent. U obyvatel Moravy a Slezska není rozdíl tak výrazný. Moravana nebo Moravanku by si do své blízkosti pustilo 68 procent respondentů, Čecha, případně Češku by jako životního partnera uvítalo 53 procent dotázaných v těchto regionech.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

floridka ( 30. října 2011 14:11 )

nmo ja rasistka nejsem me je fuk jak ktery clovek vypada klidne at je modrej s orandzovyma puntikama rozlisuju jen mezi dobrym clovekem a spatnym.Z cehos vypliva ze nemam rada 90% cikanu a rada mam jen tech zbylejch 10%-to je skupina slusnych pracujicich lidi kteri se za tech 90% svych soukmenovcu stydi.vadi jim uplne to same co nam bilym ale bohuzel mi mame tu spatnou vlastnost je vsechny strkat do jednoho pytle.ja bych tech 90% vylifrovala ze statu at si delaj bordel nekde jinde

michal96 ( 27. června 2011 14:49 )

http://www.youtube.com/watch?v=4GX_YfkbwmA na todle se koukně te redaktoři blesku a možna něco pochopíte že se češi už jen brání vo to můžete psát.

denisoi ( 21. června 2011 15:56 )

Lidi řeknu to narovinku podle mě by se mělo vrátit zpátky měli by jsme byt zase všichni OI a potom by měli ty černé *** strach, jenom nás obírají ***! Robyt to nechce jen doma sedět na ***y umí ať jestly mají ty černé *** PC ta ať odpoví klidně ty k**** v naši republice tu nemaj co dělat! Neřeknu kdyby něco dělali ale jsou to jenom *** nadávaj na naši kůlturu a zpěváky a tak hajzly! Ten jejich Rytmus je taky úplný pičus všichni Romové jak kdysi dělal Hitler patří do plynu ani jeden tu není normalní podle mýho názoru by tu měli byt zase zpátky OI a byl by od těch svini klid!

michal96 ( 12. května 2011 20:26 )

Jako aby jsme měli bát týdle vyj..aný menšiny,ani náhodou.Tydle k.rvy nás vyžíraj,nemaka,kradou a jestli se nedokázali přispůsobit tak bych je vyhnal někam do tý jejich země.Sarkozi to udělal a hnet je to rasista jen at si ty co s nima neměli problémi nastěhujou do baráku pak pochopíte že většina Čechů jsou rasisti..

hemmka ( 9. března 2011 08:53 )

Jen ten,kdo žije s Romy v paneláku by mohl mluvit.Neplatí,tahají nakradené železo do baráku,ve výtahu se štítíme jezdit aj.Výše dluhu se šplhá ke 200000Kč.S bílým občanem by se nikdo nepáral a už by byl na ulici.S telefonem přilepeným na uchu,poslední modní novinky na sobě.Takhle chudák nevypadá!!!!Sebevědomí jim rozhodně nechybí.Proč pracovat,když se dá žít z peněz druhých?

Zobrazit celou diskusi