Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Železniční neštěstí v Krouně: Před 15 lety zemřelo 19 lidí

Zadní část motorového vozu 810.061 po nehodě
Zadní část motorového vozu 810.061 po nehodě  (Autor: Jaroslav Krčál, archiv Vlasty Pražanové a abl)
Autor: Jaroslav Krčál - 
21. června 2010
22:01

Patnáct let uplyne ve čtvrtek od největšího porevolučního železničního neštěstí v Česku. Na ten den nikdy nezapomene Vlasta Pražanová (36), která se tehdy vracela ze svatební cesty ze Španělska. Přišla o manžela jen několik desítek metrů od domova, když do jejich motoráčku narazily utržené vagony.

Z cestujících v motoráčku zemřelo 19 lidí, jen čtyři zůstali naživu. Tragédii připomíná pomníček u Krouny. Jsou na něm jména všech obětí, včetně manžela Pražanové Martina Košnara.

„Seděli jsme asi na třetím sedadle. Já po směru jízdy, manžel proti mně. Víc si nepamatuji. Když jsem se probrala, všechno mě bolelo. Křičela jsem,“ vzpomíná Vlasta Pražanová. Byla zaklíněná mezi podlahami motoráčku a nákladního vagonu, který do něho narazil.

Invalidní důchod

„Měla jsem zlomenou páteř. Několik měsíců jsem byla po nemocnicích. Naštěstí mi tehdy bylo 21 let a byla jsem jinak zdravá. I když jsem dodnes v invalidním důchodu, chodit mohu,“ svěřila se.

Posléze se znovu vdala a dnes má dvě dcery. Její druhý manžel Miloš Pražan (41) je jedním z prvních lidí, kteří k nehodě doběhli a pomáhali zachraňovat.

„Byl jsem tehdy dobrovolný hasič. Podařilo se nám zachránit jen čtyři živé. Vlastu vytáhli až profesionální záchranáři,“ zavzpomínal na tragédii Miloš Pražan. Jejich pozdější seznámení a svatba už byla náhoda.

Soud se železničáři

„Strašný zážitek byl soud se železničáři. Nebyli nijak zkroušení. Smáli se a mně bylo do breku. Nikdy se ani neomluvili,“ řekla Vlasta Pražanová.

Blesku ukázala jednu z mála fotografií, která se ze svatební cesty zachovala. Jsou na ní s bývalým manželem. Fotoaparát byl při nehodě zničen a z kinofilmu se podařilo zachránit jen několik snímků.

Vlasta Pražanová na svatební cestě v Barceloně s manželem Martinem Košnarem Vlasta Pražanová na svatební cestě v Barceloně s manželem Martinem Košnarem | Jaroslav Krčál, archiv Vlasty Pražanové a abl

 


 

Železniční tragédie v Krouně

24. června 1995 u zastávky Krouna zahynulo 18 cestujících a strojvedoucí. Do osobního vlaku narazily čtyři vagony, které ujely ze stanice Čachnov.

Tři vozy naložené šrotem a dřevem a jeden služební vůz nabraly rychlost až 100 km/h a narazily do motoráčku jedoucího asi 30kilometrovou rychlostí.

Vlakvedoucí František Kučera dostal 8 let vězení, železničář František Kopiště 5 let.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi